REVIEWTaralabs

Conclusie

Ruud Jonker | 11 augustus 2014 | Taralabs

Niets gevaarlijker dan kabelreviews. Als recensent begeef je je op glad ijs en in de gevarenzone. De sprookjes van Anderson zijn geloofwaardiger dan de meeste marketingfolders van kabelfabrikanten. Hier en daar zijn lichtpuntjes. Tara Labs verdient in zoverre credits dat het ontwerp van hun kabels gebaseerd is op een aantal aantoonbare, in de praktijk werkende en fatsoenlijk onderbouwde uitgangspunten. Ontwikkeld door technici en niet door marketeers, die verantwoordelijk zijn voor een hele generatie audiofielen met misvormde denkbeelden.

Hoewel er in de whitepapers opmerkingen staan waar nog enige discussie over mogelijk is, zijn de kabels absoluut de moeite waard. Grootste verdienste is dat deze kabels nauwelijks onnatuurlijke elementen in het geluid brengen en redelijk universeel toepasbaar zijn. Dat komt wellicht enigszins onderkoeld over, maar er is wel degelijk reden om heel positief te zijn over de Tara Labs producten. De afgelopen maanden zijn er in de hier haast met mathematische precisie samengestelde systemen zeer goede resultaten mee geboekt. Gewoon het simpele feit dat een kabel de kwaliteit van kostbare opnamen en op topniveau presterende audiosystemen niet om zeep helpt. Het is uitermate belangrijk in het kader van een goede systeemopbouw, dat zoiets niet gebeurt in de vorm van ver doorgevoerde foutcompensaties.

Tara Labs Zero Gold

Tara Labs kabels zijn uitermate neutraal, universeel inzetbaar, veroorzaken geen bijgeluiden, rare amplitudeverschuivingen in het frequentiespectrum en andere afwijkingen van een natuurlijk geluidsbeeld. Met Tara Labs koopt u dus een ander product dan de boetiek-kabels van de bekende lawaaimakers. Het advies blijft om vooral zelf te luisteren en te beoordelen wat het systeem, inclusief Tara Labs, doet in vergelijking met de realiteit van stemmen en instrumenten. Het is in ieder geval duidelijk dat de Tara Labs kabels geen belemmering vormen voor de detaillering, focussering, dynamiek, klank, balans en ruimtelijke presentatie van goede audiosystemen en opnamen. Wat kabels doen is trouwens in elk fatsoenlijk audiosysteem hoorbaar. Het is niet waar dat de vermeende eigenschappen van zeer kostbare kabels alleen waarneembaar zouden zijn in een extreem duur systeem. Vanaf deze kant dus een gemeende aanbeveling en het advies om eens te gaan luisteren hoe ‘onhoorbaar’ deze kabels zijn.

Prijzen Tara Labs

  • RSC AIR 1EX (interlink RCA) € 1.750,- (0,60 meter)
  • RSC Prime M1 (interlink XLR) € 654,- (0,60 meter)
  • RSC Prime 800 luidsprekerkabels € 590,- (2,40 meter)
  • RSC Prime M1 luidsprekerkabels € 1.495,- (2,40 meter)
  • Omega Gold luidsprekerkabels      € 30.000,- (2,40 meter)
  • Zero Gold interlink                  € 17.950,- (0,60 meter)

Importeur: Sound E-motions
Website www.soundemotions.com / Email info@soundemotions.com


EDITORS' CHOICE