ARTIKEL

LP stand

Elk versterkerkanaal is afzonderlijk via de DSP geluidsprocessor te beïnvloeden. Ook hier zijn technische overeenkomsten te zien met een huiskamersysteem. Dieter Burmester: ,,Dat geldt niet voor de werking. Al heb ik zeker gemikt op een herkenbaar Burmester geluid. Substantieel en met een warme toon. Dat vertaalt zich in twee heel verschillende ‘soundsets’ waaruit de luisteraar kan kiezen: smooth en live.”

De eerste vergelijkt hij opmerkelijk genoeg met het karakter van een langspeelplaat. Rond en warm, zijn de woorden die vallen. Het concept is zelfs gepatenteerd.

Dieter Burmester
Foto: Inge Veerkamp

,,Het algoritme is het resultaat van 15 jaar onderzoek naar de verschillen tussen LP en CD. Er worden via de geluidprocessors zes parameters aangepast. Het is de bedoeling dat je stressvrij kunt luisteren. Dat werkt vooral als een verbetering bij matig opgenomen muziek en een minder goed bron. Zoals MP3 of een zender die niet echt goed doorkomt.”

Daar tegenover staat de ‘live’ preset. ,,Een echte 5.1 voor het spelen van DVD. Het klinkt alsof je midden tussen de instrumenten zit.”

Zelf zijn we er niet wild van. Geluidstechnisch is het resultaat weliswaar bijzonder fraai, maar we horen het virtuele podium toch liever vóór ons. Het blijkt geen punt van discussie. Dieter Burmester geeft toe dat hij het in zijn eigen Panamera waarschijnlijk ook niet vaak zal kiezen. ,,Maar veel mensen vinden het zo nu eenmaal geweldig.”

Voor het optimale luistergenot zou de maestro zelf de stereostand van het systeem kiezen en – meldt hij lachend – eigenlijk ook achterin gaan zitten. ,,De achterkanalen doen wel mee, maar dan heel zacht. Zodat je feitelijk de mooiste bühne hebt. Zelf kan ik trouwens heel goed met mono leven. Een mooie opname van Pink Floyd die in de ruimte voor je lijkt te zweven, wat is er nou mooier? Muziek moet je beroeren.”

Het resultaat is hoe dan ook indrukwekkend. Zelfs voor de echte liefhebbers. Dat vindt de 63-jarige geluidspecialist kennelijk zélf ook. Onlangs werd zijn eigen Panamera namelijk afgeleverd. Of hij inmiddels het front end uit zijn Porsche heeft geknutseld, vermeldt het verhaal niet. Dieter Burmester zegt er merkbaar liever niet te veel over, maar hij werkt met de radio en speler zoals die in verschillende versies in de auto leverbaar is (Harman Becker).

Het high-end Burmester audiosysteem kost afhankelijk van de gekozen Panamera tussen een kleine vijf mille en ruim zes en een half mille extra. Meer over de Porsche Panamera leest u in Hifidelity magazine 3.

EDITORS' CHOICE