ARTIKEL

Bugatti

Na hun eerdere ervaringen met het werk aan de krappe supersportwagen Bugatti EB 16.4 Veyron moet het zijn geweest alsof er opeens een ‘schildersdoek’ van het formaat van De Nachtwacht werd klaargezet. Wandgroot. De zeer exotische en zeldzame Bugatti is geen auto die we ooit voldoende lang in handen hadden om er een serieuze luisterproef op uit te voeren, maar zeker is wél dat Dieter Burmester er menig zweetdruppel in heeft gelaten. Ook letterlijk, trouwens. Want met een ‘roedel’ versterkers aan boord bleek het een razende uitdaging om de temperatuur te beheersen.

Dieter Burmester
Foto: Inge Veerkamp

Dieter Burmester vertelt er met smaak over: ,,Er was ook geen ruimte voor de luidsprekers die ik wilde toepassen. Met een doorsnee van twintig centimeter of zo. Dat is uiteindelijk opgelost door het membraanvlak over vier luidsprekers te verdelen. Links en rechts telkens een paar in de console en deur.”

,,Het was in die beperkte ruimte erg moeilijk om het beoogde stereo effect en voldoende diepte in het geluid te verkrijgen. Daarom kwamen er ook telkens twee op de bestuurder en de passagier gerichte tweeters: hoog in de raamstijlen en in het midden bij de binnenspiegel. Zodat bestuurder en passagier allebei goed worden bediend.”

EDITORS' CHOICE