ARTIKEL

Panamera

Inmiddels ligt dat probleem op het bord van Dynaudio, dat de nieuwste Veyron Grand sport van geluid voorziet. Nou ja, buiten het oorstrelende motorgehuil van de 16-cilinder krachtbron natuurlijk. Kennelijk kiest Dynaudio voor dat nieuwe Puccini systeem juist een minimalistische aanpak, want er is in de bijgeleverde informatie deze keer sprake van een bescheiden vier speakers.

Dieter Burmester
Foto: Inge Veerkamp

We duiken er zeker nog een keer in. Maar eerst een nadere blik op de Burmester installatie in de nieuwe Porsche Panamera. Op zich al een unieke auto, omdat hij tegen de Porsche traditie in plek biedt aan vier personen. Achterin zit je zelfs in vergelijkbare kuipstoelen als voorin. Met een beetje fantasie zou je hem de directieauto van Porsche kunnen noemen. Hoewel meneer de president-commissaris in dit geval zonder twijfel liever zelf de gespierde V8 in het vooronder zal willen ‘mennen’. Zoals álle modellen van dit merk is het een echte rijdersauto.

Dieter Burmester: ,,Omdat we al vijf jaar geleden konden meedenken bij het ontwerp van de Panamera is het resultaat binnen de beperkingen van een autocabine heel goed. Het was een uitdaging om op alle zitplaatsen – voorin en achterin – een optimaal geluid te creëren. Daarvoor worden 16 luidsprekers toegepast, met een bijzondere combinatie van analoge en digitale versterkers. Voor de individuele kanalen hebben we compleet nieuwe algoritmen ontwikkeld in de soundprocessors.”


EDITORS' CHOICE