Als er een wedstrijd zou zijn voor het meest curieuze iPodproduct, dan zou het Japanse N&S Valveworks met zijn iPod Amplifier beslist winnaar worden. (Het dansende hondje iDog van Sega lijkt trouwens ook een bijzonder serieuze gooi naar het goud.)
De naam is zeer descriptief. Het betreft een 12 watt buizenversterker, waar de iPod zich in laat zakken, vergelijkbaar met een speakersetje. De geluidskwaliteit heet erg goed te zijn. Geïnteresseerden mogen rekenen op een sappige 1200 euro als aanschafprijs.
Gelukkig hoeven versterkers niet speciaal ontworpen te zijn om signalen uit de iPod te accepteren. Als een van de weinige draagbare MP3-spelers stuurt de iPod een analoog signaal uit dat zich prima leent als lijnsignaal. De geluidskwaliteit laat zich, zoals besproken, optimaliseren door gebruik te maken van AIFF of WAV, en door gebruik te maken van een goede kabel.
Simpele lijnkabels van mini-jack naar tulp zijn er al vanaf een paar euro, maar het wordt pas enigszins audiofiel verantwoord bij de Monster iCable (30 euro, 2 meter): voorheen in spierwit, maar tegenwoordig onbegrijpelijkerwijze in zwart.
Fijnproevers kunnen kabels voor zich laten maken. Praktische vereiste daarbij is dat de gebruikte kabel niet al te dik is. De gevlochten kabels van Kimber passen precies in die beschrijving. De blauw/rood/zwarte PBJ en de doorzichtig-koperen Timbre zijn door een dealer gemakkelijk te verwerken tot een custom made iPodkabel. Beide zijn momenteel ter redactie voor een test, maar verraden zij alvast dat beide erg goed zijn. De PBJ klinkt pittig-impulsief, de Timbre iets milder en homogener en al met al een fractie mooier. Die laatste is verkrijgbaar vanaf 95 euro, de PBJ is goedkoper.
Nog iets hogerop levert het Nederlandse Crystal Cable een versie voor de iPod van zijn Piccolo-interconnects, die luisteren naar de treffende naam Piccolo iPod. De Piccolo doet zijn naam alle eer aan: alleen een hoofdhaar is nog dunner en flexibeler dan dit met een teflonmantel beklede kleinood uit edelmetaal. Crystal confectioneert dit Kleintje met hoogwaardige cinch- en mini-jackstekkers. Prijzen beginnen bij 300 euro; een indruk van de hoge kwaliteit krijgt u in deze bespreking.
Om uw hifiPod in uw set maar domweg op zijn rug te leggen, is natuurlijk geen manier. Met een Apple Dock doet u uw ’Pod rechtop staan, wat voordelen heeft bij het uitlezen van het scherm, en voor de bedienbaarheid. Op de achterkant van het Dock zit een doorvoer voor audio, video (mits voorhanden) en de dockconnector. Zo worden de verbindingen naar de hifiset en de netadapter enigszins aan het zicht onttrokken. Een verbetering wat betreft de bedienbaarheid, zeker in de context van een hifi-installatie, brengt tenslotte de draadloze afstandsbediening van Ten Technology: de NaviPod.
Een digitale uitgang heeft de iPod helaas nog steeds niet, en laat zich ook niet creëren. De toekomst biedt daar echter wel uitzicht op, want de chips in de iPod laten zo’n uitgang in theorie toe. Dat zou fantastische resultaten mogelijk maken.
Maar met een beetje aandacht in de installatie ingebracht groeit de iPod nu al uit tot een volwaardige geluidsbron, die presteert op het niveau van een middenklasse Cd-speler. Wat betreft geluidskwaliteit is hij voorlopig niet de allerbeste bron – maar wel de allerleukste.