ARTIKEL

Speakersets


Guido de Kanter | 31 augustus 2005

Is het luisteren per hoofdtelefoon een puur individueel genoegen, mogelijk wil men soms ook de ander doen genieten. Of de iPod in de studeerkamer, tuin, tent, caravan, boot, etc. etc. laten opklinken. Ook daar is de accessoire-industrie bovenop gedoken door een omvangrijk palet aan speakersets aan te bieden.

De Harman Group is in deze arena de marktleider. Onder de vlaggen Altec Lansing en JBL biedt het bedrijf zes draagbare speakersets aan die speciaal gemaakt zijn voor gebruik met iPods. In alle gevallen betreft het alles-in-een stereosetjes, waar de iPod zich met de dockconnector aan de onderzijde in laat prikken.

iPod special

Mooi zijn de JBL On Stage (180 euro), die uiterlijk een mooi kameraadje is voor de iPod, en de Altec Lansing InMotion (150 euro), die op batterijen kan lopen en zo een stuk draagbaarder is. Omdat de InMotion een digitale versterker aan boord heeft, valt het batterijverbruik mee.

iPod special

Hangen de speakersets aan de netadapter, dan laadt de batterij in de iPod zich vol, zowel in de JBL als in de Altec Lansing. Beide leveren verbluffend veel geluid uit hun vier kleine lichtmetalen elementjes, die worden aangedreven door neodymium magneten.

iPod special

Populariteit, vooral onder recensenten, geniet ook de iPod speakerset van Bose, de SoundDock (380 euro). Helemáál excellent moet de Eclipse 307 zijn van het Japanse Fujitsu (600 euro). Het zijn kleine, eivormige metalen speakertjes op een driepoot, met een bijpassend extern 12 watt versterkertje. Er hoort nog een subwoofer (1000 euro) bij die het geheel completeert. Het viertal speelt naar verluidt niet orkaanachtig hard, maar wel zeer driedimensionaal en kleurrijk.

iPod special

Een ander systeem voor liefhebbers is de Focal iCub (499 euro). Deze 33x30x30 cm grote kubus is behalve een actieve subwoofer met “iets extra’s”. Er zijn namelijk nog twee 400Watt (max.) Bash versterker aanwezig. Daar kunnen externe speakers op aangesloten worden: bijvoorbeeld Focal`s bijpassende Sib’s (170 euro per stuk), maar de koper heeft alle keuzevrijheid bij de keuze van zijn of haar speakers. Al met al creëert de koper een volwaardig hifi-systeem op basis van de iCub en externe speakers. Klankmatig ligt dit compacte systeem op het niveau van traditionele kwaliteitscomponenten uit dezelfde prijsklasse. Klasse dus!

Focal iCub

Een vreemd eendje in de bijt is de spierwitte versie van het Portable Audio Laboratory van Tivoli. Dit apparaat is primair een radio, maar er kan een externe bron op worden aangesloten. Bijvoorbeeld een iPod, vandaar dat de witte versie iPal heet. Het mono (!) geluid is goed. Leuk is, dat er een krachtige accu wordt opgeladen als de iPal aan het lichtnet hangt.

iPod special

Tenslotte doe ik opmerken dat speakersets voor de PC allemaal samenwerken met de iPod. Als draagbaarheid geen hoge prioriteit heeft, dan is een PC speakersetje wellicht de goedkoopste en luidst-spelende optie. De JBL Encounter (150 euro) verdient in deze categorie serieuze interesse: met zijn glimmend witte voorkomen past hij mooi bij de iPod, en de styling is bijzonder. De geluidskwaliteit is uitstekend voor het geld.

iPod special

EDITORS' CHOICE