REVIEW

Meer luistergenot

Menno Bonnema | 23 april 2012

Op naar de volgende, aangesloten bron: de Onkyo BD-SP809 blu-ray speler. Een uitgebreide review van deze speler volgt nog, kan ik alvast verklappen. Nu ben ik vooral benieuwd naar de combinatie van twee apparaten die beide op audiofiel gebied hoog aangeschreven staan. Ook hier wordt de Onkyo weer analoog aangesloten aan de Brio-R middels een paar goede interconnect kabels van QED (Qned4). Het resultaat is een strakker geluid, mooiere bas, duidelijke ritmesecties bijvoorbeeld ook (daar waar aanwezig natuurlijk). Het lijkt wel alsof de Brio-R met de Onkyo aangesloten meer uitgedaagd wordt. En die uitdaging gaat deze versterker zo te horen graag aan. Waarbij gezegd moet worden dat het behoorlijk wat uitmaakt welke blu-ray er in de speler gestopt wordt; ik heb hier uitsluitend getest met muziek. Dan valt op dat de ene schijf qua geluidsregistratie beduidend meer te bieden heeft dan de andere. De blu-ray Live in London van George Michael blijft wat dat betreft voor mij nog steeds de standaard zetten. Ook bij de Rega/Onkyo-combinatie weet deze Blu-ray mij weer te verbazen. Beter dan bij deze combinatie heb ik de weergave van een concert nog nooit horen klinken. Hier laat de Brio-R ook zijn vermogen horen. Zelfs bij hogere volumes blijven de klanken strak en houdt de Brio-R alles onder controle. Ik kon het ook niet laten om Michael Jackson’s This is it er nog even bij te pakken. Vanwege de enorme dynamiek in dit schijfje (en in de nummers van Jackson natuurlijk), was ik nieuwsgierig naar wat de Brio-R hiermee zou doen. Ik kan je verklappen: het geluid was ronduit indrukwekkend. Zelden zo’n strakke ritmesectie gehoord.


De Rega Apollo-R cd-speler samen met de Brio-R.

En tenslotte heb ik nieuwe Apollo-R cd-speler van Rega aangesloten op de Brio-R. Dat zou een optimaal duo moeten opleveren, in audiofiele termen gesproken. En dat is het wat mij betreft ook. Van de drie hier besproken combinaties levert de Brio-R gecombineerd met de Apollo-R het mooiste geluidsplaatje op. Een levendig laag dat voldoende ruimte laat om een ‘breed’ midden te laten horen met veel detail voor de zang en de diverse instrumenten. Het hoog is ook duidelijk aanwezig, de ene keer fel, de andere keer subtiel. De hele tijd heeft de Brio-R alles onder controle, zelfs bij duidelijk hogere volumes. Een feest voor het muzikale oor.

Is er dan niks aan te merken aan de Brio-R? Toch wel. Iets kleins. Het enige nadeel dat ik ben tegengekomen tijdens de luistersessies is de getrapte volumeregeling. Ik vind de stappen (via de afstandsbediening) soms te groot, vooral bij de lagere volumes. Soms kwam het voor dat een muziekstuk net iets te zacht klonk, om vervolgens te constateren dat een stap hoger van het volume als weer net iets te hard overkwam. Dat moet anders kunnen.


EDITORS' CHOICE