REVIEW

Rega Brio-R: briljante versterker

Menno Bonnema | 23 april 2012

Rega bracht afgelopen jaar een vernieuwde versie van haar instapmodel Brio op de markt, de Brio-R. De Brio-R is een simpel ogende, kleine versterker. In werkelijkheid is het een geweldig presterende versterker voor belachelijk weinig geld (750 euro).

Wat moet je tegenwoordig doen als audioproducent om op te vallen in het snel veranderende hifi-landschap, waar streaming audio producten en fancy iPod-docks het hardst strijden om alle aandacht? Waar alles steeds meer lijkt te draaien om iTunes compatibillity, wireless transmission-systemen of Spotify-mogelijkheden? Ga je als fabrikant mee in de maalstroom van allerlei nieuwe ontwikkelingen? Of blijf je trouw aan je eigen producten en bedrijfsfilosofie? Het gerenommeerde Britse hifi-merk Rega heeft duidelijk – voorlopig – voor de laatste optie gekozen. Het adagium “schoenmaker blijf bij je leest” zullen de audioliefhebbers uit Southend-on-sea hoog in hun vaandel hebben. Niks geen grote veranderingen aan hun assortiment. Ook het toevoegen van allerlei toeters en bellen aan hun apparatuur behoort niet tot hun geloof. Nee, de slogan luidt nog steeds keep it simple. En vanuit die simpele gedachte gewoon verder blijven werken aan het verbeteren van bestaande producties, die zich bewezen hebben met hun hoge kwaliteit.


De filosofie van het gestaag verbeteren van bestaande producten geldt ook helemaal voor de instap-versterkerlijn van Rega. In 2007 brachten de Britten de laatste nieuwe Brio op de markt: de Brio-3. De Brio-3 is in de loop der tijd alom geprezen. Lees de recensie van HiFi.nl er maar op na. “Levert Rega met de Brio-3 weer een klapper?”, schrijft Guido de Kanter. Om vervolgens deze vraag uitvoerig bevestigend te beantwoorden…

Nu is er dan zijn opvolger, de Brio-R die ik aan de tand mag voelen. Is er veel nieuws onder de zon? Zo op het eerste gezicht niet eigenlijk. Het eerste wat opvalt is de toegevoegde afstandsbediening (staat de aanvullende R in de naam eventueel voor Remote..?). En dat terwijl veel audiomerken hun remote-control-functies meer en meer uitbesteden aan iPods en –Pads. Nee, daar zullen ze bij Rega de oorlog niet mee gaan winnen. Maar bij Rega moet je simpelweg kijken –en vooral luisteren natuurlijk –naar de inhoud, en niet naar de verpakking. Op inhoudelijk gebied heeft de Brio-R voldoende in huis om mij te verbazen.


EDITORS' CHOICE