REVIEW

Less is more

Menno Bonnema | 23 april 2012

Toch begin ik eerst over de verpakking van de Brio-R. Het oog wil tenslotte ook wat en er zijn al genoeg “grijze muizen”. Rega heeft een nieuwe productlijn ingezet met de ‘R’-serie. Niet langer is gekozen voor de brede voorkant, maar voor de meer compactere designs. In dit geval met afmetingen van 22 cm breed en 31,5 cm diep. De DAC-R en de Apollo-R cd-speler hebben niet toevallig diezelfde afmetingen.

De eerste aanblik doet me gelijk denken hoe simpel een versterker er eigenlijk uit kan zien. De voorkant van de Brio-3 oogt super strak. Het design lijkt zo afkomstig van ´minimal designer´ Philip Starck. Aan de voorzijde vind je een relatief grote volumeknop met daarnaast twee kleine knoppen: een voor de inputselectie en een voor de aan- en uitselectie (net zoals bij de Apollo-R cd-speler geen standby mogelijkheid). That’s it, meer moet het niet zijn. De omhuizing is van geborsteld aluminium, de voorkant ´blinkt uit´ met een glanzende acrylplaat. Dan de achterkant. Ook hier een-en-al overzichtelijkheid. Twee luidprekeraansluitingen en vijf paar cinch-ingangen, waarvan een voor een platenspeler, want die kan niet ontbreken bij deze platenspeler-bouwer bij uitstek. 

Inside the box
Zoals aan de buitenkant alles functioneel is, zo geldt dat ook voor de binnenkant. En dat moet ook wel, want in een dergelijke kleine behuizing moet iedere vierkante centimeter optimaal benut worden. Rega heeft deze nieuwe Brio-R voorzien van alle noodzakelijke ingrediënten, die een versterker maken tot wat die is. Een royale ringkerntransformator, zware voedingscomponenten, een solide uitgangstrap en het gebruik van filmcondensatoren in de signaalweg en op alle kritische posities in de ingebouwde phono-voorversterker. En wat is er veranderd ten opzichte van de vorige Brio? Rega laat weten een nieuw soort uitgangsversterker ontwikkeld te hebben door toepassing van een Classe-A emitter-volger driver-trap met een lage bron-impedantie. De combinatie is gebouwd rondom een complementair paar 150 Watt Sanken Darlington uitgangstransistoren en zorgt uiteindelijk voor een verbeterde thermische stabiliteit en lagere piekstromen in het driver-circuit. De Brio-R beschikt ook over verbeterde voedingscircuits. Tijdens het ontwikkelingsproces werden de low-current en high-current voedingscircuits, de koppel- en bypasscondensatoren uitgebreid onder de loep genomen en verder geperfectioneerd. Ook het phono-circuit werd verder verbeterd en aangepast aan de recentelijk gedane updates aan de Rega Planar platenspelers. De ingangsgevoeligheid is verhoogd, samen met de revisie van de phono-frequentiespectrum onder de 100 Hz.

En ja, deze versterker van Rega beschikt zowaar over een afstandsbediening. Maar ook hier geldt weer dat deze nieuwigheid niet ten koste mocht gaan van de muzikale kwaliteiten van de versterker. Dus wat hebben ze gedaan bij Rega? De beide circuits goed van elkaar gescheiden. Het circuit van de afstandsbediening is perfect geïsoleerd van het audiogedeelte met een eigen voedingscircuit. Er is geen direct contact tussen controllerchip en de signaalweg: de controllerchip bestuurt de relais, terwijl de volume-control-motor door gelijkspanning (DC) wordt aangestuurd.

Als je alleen naar de cijfers kijkt, lijkt er nog niet zoveel aan de hand. Waar de vorige Brio presteerde met een uitgangsvermogen van 49 Watt per kanaal, komt de Brio-R er met 50 Watt slechts lichtjes over heen (74 Watt bij 4 ohm). Maar dat is niet het hele verhaal. Waar in het verleden de Brio het moeilijk had met lage impedantie luidsprekers, presteert de nieuwe Brio opmerkelijk beter. Rega claimt dat de nieuwe versterker gemakkelijk kan dealen met driver outputs ‘zo laag als 1.7 Ohm’.






EDITORS' CHOICE