REVIEWRega

Rega Apollo-R - een trap hoger

In tijden van een stortvloed aan streaming audio producten is het moeilijk om nog aandacht van de media te krijgen voor het presenteren van een nieuwe cd-speler. Zeker als het gaat om een verbeterde versie van een al eerder geïntroduceerd model.

Toch verdient de nieuwe cd-speler van Rega, de Apollo-R, de aandacht van iedere audioliefhebber. Omdat Rega met deze cd-speler de lat wel heel erg hoog legt in de prijsklasse onder de duizend euro. Anders gezegd: high-end komt een stuk dichter bij.

Als we de recensent van dienst van zeven jaar geleden mogen geloven, is het een bescheiden wonder dat deze recensie überhaupt nog geschreven wordt. In de review uit 2005 over de eerste Rega Apollo wordt al melding gemaakt van het al om zich heen grijpende fenomeen `streaming`. Destijds nog aangeduid met muziek vanuit je computer. Maar vooruit, de liefhebber in hem wilde er nog wel eens voor gaan zitten om het aangeboden product uitvoerig aan de tand te voelen. De conclusie was toen ook verrassend; de Apollo van Rega is een erg goede speler die het beste geluid uit een cd weet te toveren. En dat voor een prijs van onder de duizend euro, de tweede aangename verrassing destijds. Om precies te zijn: 899 euro.

Nu zijn we in 2012 beland en heeft Rega de opvolger van de Apollo net op de markt gebracht: simpelweg de Apollo-R geheten. En zijn er weer dezelfde vragen die opdoemen. Heeft het nog zin om anno nu met een vernieuwde cd-speler op de markt te komen? En dan ook nog eentje die alleen met cd’s overweg kan en dus niet met sacd of dvd-audio (voor wie daar überhaupt nog interesse in heeft natuurlijk)? En ook niet onbelangrijk: is deze speler echt een verbetering ten opzichte van het oude model of, zoals boze tongen beweren, slechts een “gepimpte” versie?

Om met de eerste vraag te beginnen: daar geeft de producent middels de verkoopcijfers van de Apollo zelf het antwoord op: ja, het loont nog steeds de moeite om je te presenteren met een zich qua geluidsweergave onderscheidende cd-speler. Want tussen 2005 en 2012 zijn er maar liefst 20.000 (!) Apollo’s verkocht. Een indrukwekkend aantal dat aangeeft dat er wel degelijk nog steeds een markt bestaat voor kwalitatief goede weergevers van cd’s.

Met het verkoopsucces van de eerste Apollo in het achterhoofd zijn ze bij Rega gaan werken aan een opvolger die er dan nu is. De Apollo-R. Het is mij niet bekend waar die R voor staat. Re-invented, reloaded, re-styled? Ach, dat maakt ook niet zo veel uit. Het beestje moet toch een naam hebben. En wat ze bij Rega wel willen toegeven: het was ook zeker de bedoeling om de Apollo in een nieuw jasje te steken om hem zodoende te laten passen en in de nieuwe productlijn te integreren. De lijn waar bijvoorbeeld ook de volversterker Rega Brio-R onder valt. Het is dus zeker ook een cosmetische “metamorfose”, maar voor alle duidelijkheid: inhoudelijk hebben er zeker aanpassingen plaatsgevonden.

MERK

EDITORS' CHOICE