REVIEWNAD

Conclusie

Max Delissen | 19 maart 2012 | Fotografie Fabrikant | NAD

Ik heb veel meer geluisterd dan ik in deze recensie kan beschrijven. De conclusie die zich de afgelopen maand verrassend vroeg aan mij openbaarde is dat de NAD M51 een fantastische D/A converter is. Volstrekt neutraal maar desondanks zeer betrokken van presentatie, ruimtelijk, gedetailleerd, snel, dynamisch, muzikaal...hoeveel audiofiele vakjes moet ik nog aanvinken? Ik heb hem werkelijk op geen enkele fout kunnen betrappen. Of het moet het display zijn dat in vier stappen te dimmen is maar niet volledig kan worden uitgeschakeld. En natuurlijk dat vermaledijde blauwe ledje naast de standby-knop, dat ongeacht de dimmerstand veel te fel blijft schijnen. Maar dan ben ik eigenlijk wel klaar met zeuren.

Is de M51 daarmee de ultieme D/A converter? Daar durf ik geen antwoord op te geven, want het blijft onder de streep toch een kwestie van smaak. De losse NaimDac, die wel bijna duizend euro meer kost, musiceert in mijn oren nog net wat ritmischer en samenhangender en zet een groter geluidsbeeld neer. Maar de M51 doet het dan weer beter op het gebied van transparantie en het vermogen om complexe passages te ontrafelen. Welke kant je muzikale voorkeur ook uit gaat, het is ongelooflijk hoeveel kwaliteit de M51 biedt.

Zijn adviesprijs van 1799 euro is zeer slim vastgesteld. In de prijsklasse tot 3000 euro is er namelijk best nog wat serieuze concurrentie, maar wanneer 2000 euro de bovengrens is zou ik niet weten welke D/A converter ik liever zou hebben dan de NAD M51. En dichter bij een echt koopadvies durf ik niet te gaan zitten...gaat dat horen!

MERK

EDITORS' CHOICE