REVIEWB&W 800

Gebruiken en luisteren

Werner Ero | 30 december 2011 | Fotografie Fabrikant | B&W 800

Voordat ik met mijn feitelijke luisterervaringen van start ga, wil ik Bowers & Wilkins graag nog complimenteren met de zeer ingenieus uitgevoerde verpakking. Beslist geen sinecure bij modellen die aan de achterzijde een afgeronde kast hebben en bovenop een losstaande hoge tonen luidspreker. De levering is verder ook zeer compleet en uitgebreid met keurig apart verpakte frontjes en een doos waarin zich naast de handleiding, ook hoogwaardige jumpers, rubberen voetjes, spikes en een tweedelige schuimrubberen stop bevindt om de baspoort gedeeltelijk of zelfs helemaal naar wens af te dichten.

Om de 805 Diamond op de juiste hoogte te krijgen, schroef ik hem op de als bouwpakket geleverde bijbehorende metalen FS805 standaards (optioneel aan te schaffen). Hierdoor ontstaat tenslotte een mooi visueel geheel en een stabiele opstelling van deze luidsprekers. Zoals bij ieder luidsprekersysteem met een normaal rendement wat zich onder de € 10.000,- prijsklasse per paar bevindt, wordt ook deze 805 Diamond, als eerste op de Naim Nait 5i versterker in onze huiskamer aangesloten. Door de verhoudingsgewijs lage prijs van de 5i, zal het niet echt de combinatie zijn waarmee deze luidsprekers in het dagelijkse leven zullen worden gecombineerd. Toch doe ik deze vergelijking heel bewust om te kijken hoe moeilijk deze luidsprekers aanstuurbaar zijn en wat voor kwaliteit ze uiteindelijk nodig hebben om optimaal tot hun recht te komen. Wat meteen opvalt is dat nieuw uit de doos deze 805 Diamond’s nu niet bepaald meteen super klinken. Het geluid komt op een bepaalde manier wat mechanisch over, de tonale balans heeft een forse bult in het middenlaag en het klinkt erg gesloten. Kortom, in dit stadium valt er nog niet veel plezier te beleven aan deze nieuweling. Om de luidsprekers meer los te krijgen gaan ze op een strikt dieet van `gezinsmuziek`.


Oftewel enerzijds muziek die veel contrasten en een brede frequentieomvang bezit en verder muziek van mijn vrouw en allerlei dvd`s en andere tv-programma`s van onze twee kinderen.
Gaandeweg de eerste week hoor ik de weergave steeds verder de goede kant op schuiven, terwijl in de weken erna alles verder uitkristalliseert en uiteindelijk op zijn plek valt. Omdat ik bij producten uit deze gerenommeerde prijsklasse altijd over verschillende randapparatuur beschik, ruimt de Naim Nait 5i het veld voor zijn grote broer, de Naim Supernait. Dit gaat al veel beter door de toename in autoriteit en de veel grotere helderheid die een Supernait altijd kenmerken. Met deze versterker wordt net zolang verder gespeeld totdat ik de luidsprekers niet meer hoor veranderen. We zijn nu inmiddels een dikke maand verder.

Nu verhuist de 805 Diamond naar de luisterruimte en wordt hij aangesloten op de referentie Unison Research Performance. Wat al snel aan absolute deceptie is! Het middenlaag is veel te dik, er is weinig tot geen controle in het diepere laag, het hoog mist alle sprankeling en van het losse 3D beeld met die prachtige autoriteit en realistische klankkleuren die de Performance altijd zo kenmerkt, is weinig tot niets meer over! Een prachtig voorbeeld van een echte mismatch en eigenlijk de allereerste keer in jaren dat mijn Unison Research tijdens een luidsprekertest totaal niet uit de verf komt. Snel afkoppelen maar en ik besluit vervolgens te kiezen voor een jarenlang door mij gebruikte zeer krachtige geïntegreerde versterker in de vorm van de DK Design Reference MK III (tegenwoordig LSA Standard genaamd). Dit apparaat staat bekend om zijn spontane en aanstekelijke speelwijze en de hoge mate aan controle en stroomafgifte.

Ja, dit gaat gelukkig al zeer veel beter en de zon breekt weer door. Om deze versterkergevoeligheid verder te onderzoeken, heb ik vervolgens nog verschillende andere voor testen aanwezige versterkers en cd-spelers uitgeprobeerd waarbij de resultaten opmerkelijk veel verschillen aan het licht brengen. Van bijna ongeïnspireerd, mat en kleurloos tot fraai in balans met een mooi realistische open, klankkleurrijke en ruimtelijke presentatie. Let er dus bij aankoop op dat u deze weergevers bij een goede dealer koopt. Een winkel die u vooral een goed advies kan geven en laten horen welke versterkers er goed bijpassen. Samen met de door de importeur meegeleverde en uitstekend presterende Rotel RC1580 voor- en RB1582 eindversterker, presteren verder de aanwezige Musical Fidelity M6 en M6 500 geïntegreerde versterkers, Sphinx Project Two voor- en Twelve eindversterkers en Mirror Image versterkers van Rick Paap zonder meer uitstekend waarbij de uiteindelijke voorkeuren ook een smaakkwestie zijn.

Als kabels bewijzen tijdens de test vooral de prijstechnisch mooi bijhorende verschillende typen van AudioQuest goede diensten. AudioQuest weet altijd een mooi open geluid te combineren met een bepaalde puntigheid, expressie en goed ingevulde klankkleuren. Precies goed bij deze B&W monitor luidsprekers. Met de juiste versterker, bron en kabels weet de 805 Diamond tenslotte heel uitgewogen en volwassen te presteren. Het ruimtebeeld is dan groots en los, er is veel rust en beheersing aanwezig, vervorming is opvallend laag en dynamische contrasten worden op zich goed maar ook met licht ingehouden beheersing weergegeven. Het laag loopt daarbij aangenaam diep door en de luidsprekers zijn zondermeer muzikaal aanstekelijk. Toch is er ook in een optimale setsamenstelling sprake van enige kritiek. Het middenlaag blijft net wat teveel benadrukt wat de 805 Diamond in sommige gevallen een ietwat donker karakter kan opleveren. Pas wanneer ik de DB1 subwoofer aansluit klaart het beeld echt helemaal op. Meteen wordt duidelijk tot wat voor grote hoogte de 805 Diamond kan worden gebracht met deze extra ondersteuning. Niet alleen wordt met een goed afgeregelde DB1 het middenlaag bultje van de 805 grotendeels genivelleerd, ook trekt door de forse toename aan dynamiek, impact en echt diep laag, het ruimtelijk beeld nog veel verder open. Ook de klankkleuren vallen nu nog meer op hun plaats en er ontstaat een echt topklasse weergavesysteem dat meer is dan de som der delen.

Wat de DB1 betreft wil ik ondanks de prachtige gehoormatige kwaliteiten kwijt, dat de bediening van de DB1 in de dagelijkse praktijk toch af en toe wat complex is. De bijgeleverde handleiding biedt hierbij eigenlijk te weinig houvast en ondersteuning om alle instellingen goed te kunnen doorgronden. Toch is het eindresultaat uiteindelijk het enige wat telt waarbij deze subwoofer absoluut tot de allerbeste behoort die ik ooit heb gehoord! Mooie klankkleurschakeringen, zeer diep doorlopend laag, mooie controle en de vele uitgebreide instellingen maken voor veel luidsprekersystemen een optimale en naadloze integratie mogelijk. Dat het uiteindelijk het beste gaat met de eigen Bowers & Wilkins 805 Diamond, mag natuurlijk geen verwondering wekken.

MERK

EDITORS' CHOICE