REVIEWB&W 800

805 Diamond

Werner Ero | 30 december 2011 | Fotografie Fabrikant | B&W 800

De 805 Diamond is het kleinste model uit de serie en bestaat uit een 2-weg opzet met aan de voorzijde een flinke baspoort. Voor een optimale laagkoppeling met de gebruikte luisterruimte, worden verschillende uit schuimrubber vervaardigde ‘stoppen’ bijgeleverd. Gezien de beperkte afmetingen moet het voor de ingenieurs toch een hele opgave zijn geweest om de hoge kwaliteitsstandaard uit de grotere meerweg vloerstaande modellen, in zo’n compacte behuizing te krijgen. Hoewel compact? Met maten als 41,8 cm hoog, 23,8 cm breed, 35,1 cm diep en 12 kilo zwaar, behoort deze 805 Diamond zonder meer tot de grotere monitormodellen van dit moment. Door de afzonderlijk boven op de kast geplaatste taps toelopende hoge tonen eenheid, hét visuele kenmerk van de serie, is al sinds jaar en dag een heel bijzonder en onderscheidend uiterlijk ontstaan.

Het afwerkingniveau van deze 805 Diamond is buitengewoon goed en hoogwaardig waarbij de testmodellen in perfect gepolitoerde zwarte hoogglans lak zijn uitgevoerd. Nieuw is dat het frontdoek niet langer meer met insteekpinnen wordt vastgezet, maar nu is voorzien van onderhuidse magneten. Hierdoor zijn de luidsprekers ook nog mooi om te zien zonder dit beschermende doek. Technisch gezien is het bijzonder moeilijk om bij een relatief compacte 2-weg monitor, dezelfde mate aan ongekleurdheid en compressiearme dynamische contrasten te bereiken. Maar om dit toch grotendeels mogelijk te maken, heeft Bowers & Wilkins zo’n beetje alles uit de kast gehaald wat maar binnen haar mogelijkheden ligt en de luisterproeven laten horen dat het eindresultaat er niet om liegt. Uniek in deze prijsklasse is dat de 805 nu ook over dezelfde vrijstaande, compleet herziene en kostbare 2,54 cm diamant hoge toon eenheid beschikt, als de grotere en duurdere modellen. Iets wat beslist een grote stap vooruit is. Pal daaronder zit een 16,5 cm basluidspreker/middentoner voorzien van een geweven Kevlar® membraan. Groot verschil met de eveneens van Kevlar® vervaardigde FST™ middeneenheid uit de duurdere modellen die alleen maar het middengebied voor hun rekening hoeven te nemen, is dat het exemplaar in de 805 tevens ook het complete laaggebied moet weergeven.

Hierdoor was het nodig om deze eenheid van een rolrand te voorzien terwijl de zuiver middengebied georiënteerde FST™ exemplaren, juist bewust ‘rolrandloos’ zijn om een nog hogere zuiverheid en betere kwaliteit te bereiken. Door het verder verfijnen en aanpassen van de luidsprekereenheden is zoals bij alle nieuwe Diamond varianten ook de 805 voorzien van een eenvoudiger wisselfilter met minder onderdelen en flauwere hellingen (6 dB octaaf). In het filter zelf is gekozen voor zeer hoogwaardige oliegevulde zilver/goud condensatoren afkomstig van het Duitse Mundorf. De keuze voor oliegevuld is een heel bewuste omdat olie een sterk dempende werking heeft op trillingen en nare resonanties. Hierdoor kan zowel een meer vloeiende en natuurlijke als accurate en muzikale weergave worden bereikt. Dat Bowers & Wilkins bij deze prestige serie echt tot het uiterste is gegaan bewijst tenslotte dat zelfs de metallurgie van de complete signaalweg onderhanden is genomen. Van de voor bi-wiring geschikte luidsprekerklemmen, bekabeling tot aan de luidsprekereenheid is alles van dezelfde materiaalsoort, in dit geval koper vervaardigd. Hierdoor ontstaat een enorme eenheid en rust in de weergave die op dit niveau gewoon heel duidelijk hoorbaar is. Naast alle technologische knowhow kan ik als laatste nog melden dat sinds de komst van Diamond serie, de modellen naast de twee al eerder te leveren fineersoorten (Cherrywood en Rosenut), nu ook zonder meerprijs in pianolak zwart verkrijgbaar zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE