REVIEWSony

Extreem gedetailleerd


Rene Smit | 25 juni 2009 | Sony

The Kindom verhaalt over een kleine groep Amerikaanse CIA agenten die in het Midden Oosten een bomaanslag op een Amerikaanse compound onderzoeken. Wanneer de zaak escaleert tijdens de terugrit naar het vliegveld ontstaat een enorme chaos op de drukke snelweg. Het geluid van exploderende auto’s, schuiven van de carrosserie over het asfalt en het breken van glas doet je bijna vermoeden zelf ter plaatse te zijn. Na een wilde achtervolging en heftige schietpartij volgt een vuurgevecht binnenshuis. Ook nu zitten heftige geluiden de spraak niet in de weg. Het geluid vormt een perfecte ondersteuning op het schitterend gedetailleerde beeld.

Casino is net als American Gangster een waar gebeurd epos over een Amerikaanse selfmade onderwereld figuur. De heftige, agressieve soundtrack met veel muziek fragmenten, kent een perfecte laagweergave en stevig fundament, echt super geluid. Het beeld is erg mooi, vooral de scène waarin de hoofdpersoon gespeeld door Al Pacino in de woestijn van Nevada staat te wachten op zijn vriend, een briljante rol van Joe Pesci. In de weerspiegeling van zijn zonnebril zie je de auto achtervolgt door een grote stofwolk aan komen rijden. Hier is het beeld extreem gedetailleerd en levensecht!

Sony XA5400S

Mamma Mia, een pretentieloos verhaal dat is opgehangen aan de wereldberoemde songs van ABBA met grote namen als Meryl Streep en Pierce Brosnan. Het geluid valt zeker bij het beluisteren van de DTS HD-MA track pijnlijk door de mand. De geluidsmix is onsamenhangend en rommelig, te pas en te onpas worden de surroundkanalen ingezet. Tevens is goed te horen dat acteren en zingen twee heel verschillende disciplines zijn. Switchen naar de normale DTS track zorgt dat de ergste “foutjes” ietwat gemaskeerd worden. Wel wordt duidelijk dat de HD track opener klinkt en een breder geluidsbeeld neer zet. Toch weet de film na het bekijken te zorgen voor een grote glimlach en een goed gevoel.

Als film te langdradig, qua beeld en geluid van topkwaliteit is The Hulk. De vechtscènes in de woestijn waar de Hulk de strijd aan gaat met tanks en helikopters van het Amerikaanse leger zijn ronduit spectaculair in alle opzichten. Wanneer onze groene held de affuit van een tank rond slingert heb ik de neiging te bukken zo realistisch is het surroundgeluid. Wanneer de achtervolgende Amerikaanse kolonel heel close in beeld gebracht wordt kan ik ieder individueel haartje van zijn wenkbrauw onderscheiden, wat een detaillering!

Sony S5000S

Ook met “ouderwetse” dvd’s weet de Sony speler uitstekend raad. Marco Borsato’s Rood concert is opgenomen met HD camera’s en ziet er gelikt uit. De BDP-S5000ES laat dit ook nadrukkelijk zien. Normaal beluister ik de DTS 5.1 soundtrack wanneer deze van digitaal naar analoog wordt omgezet door een Marantz SR5600 receiver. Analoog uit vanaf de Sony speler biedt duidelijk meerwaarde .Het geluidsbeeld is breder, dieper en klinkt frisser en opener. Er is meer verfijning waardoor individuele instrumenten beter te volgen zijn en de laagweergave wordt strakker.

Dat de BDP-S5000ES een referentiespeler is bij het bekijken en beluisteren van Blu Ray Discs en DVD’s is inmiddels wel duidelijk. De kwalitatief hoogwaardige interne DAC’s en mogelijkheid tot decoding van DTS-HD Master Audio zorgen voor surroundgeluid van een kwaliteit die ik nog niet eerder in mijn luisterruimte gehoord heb. Kristalhelder, open en met een uitstekende verstaanbaarheid van stemmen, zelfs op fluisterniveau. Is de speler echter ook in staat om cd’s op een goede manier weer te geven en zodoende als een echte multispeler op de kaart gezet te worden? De Nederlandse popgroep Krezip stopt er dit jaar mee en neemt afscheid van de schare trouwe fans met de fraaie ballad Sweet Goodbyes. De grote trom, niet te verwarren met de bassdrum van de drumkit, die in dit nummer regelmatig aangeslagen wordt klinkt diep, vol en rolt lang door. Een realistisch en beheerst geluid. De zang klinkt prima zonder enige scherpte en er wordt een keurig stereobeeld neergezet. On My Own uitgevoerd door Trijntje Oosterhuis laat veel spelers door de mand vallen. De akoestische gitaar levert ten opzichte van mijn referentiespeler in aan attack en maakt dat de individuele snaren wat minder uitgesproken te horen zijn. Ook heeft de gitaar wat minder body. Trijntje’s stem kan wanneer ze uithaalt een wat metalig randje laten horen. Een mindere speler vliegt dan uit de bocht en maakt de muziek onaangenaam om naar te luisteren. De BDP-S5000ES houdt het hoog prima in toom en levert hoogstens iets in aan karakter, het klinkt wat algemener en minder uitgesproken. Plus is wel dat je probleemloos langere tijd achter elkaar naar muziek kunt luisteren zonder vermoeid of geïrriteerd te raken.

EDITORS' CHOICE