REVIEWSony

Sony BDP-S5000ES en SCD-XA5400ES


Rene Smit | 25 juni 2009 | Sony

(SA)Cd-spelers van Sony uit de ES (Extremely Standard) lijn hebben een naam hoog te houden. Voor deze test heb ik de beschikking over maar liefst twee verschillende exemplaren. Naast de SCD-XA5400ES (SA)Cd-speler heb ik tevens de BDP-S5000ES Blu Ray speler gekregen. Omdat de XA5400ES beschikt over de mogelijkheid DSD signalen digitaal via HDMI te transporteren heeft de importeur ook een STR-DA5400ES receiver meegestuurd. Deze receiver kan het DSD signaal, zowel stereo als meerkanaals, omzetten naar analoog, iets wat nog niet veel apparaten gegeven is. De spelers en receiver zijn alle fors uit de kluiten gewassen qua formaat, dus u kunt zich waarschijnlijk voorstellen welk een stapel dozen afgeleverd is.

“Serieus” is bijna een understatement wanneer ik kijk naar de BDP-S5000ES. De speler lijkt in niets op gangbare Blu Ray spelers. Uitgevoerd in zwart en met de voor Sony kenmerkende glooiing in het front oogt de speler behoorlijk massief. Het gewicht van ongeveer tien kilo is wel even wat anders dan veel goedkopere spelers die de naald van de weegschaal nauwelijks laten bewegen.

Sony s5000

Het front is sober met slechts vijf toetsen en drie led’s. Uiterst links is de aan/stand-by schakelaar te vinden. Daarnaast drie led’s die aangeven of een 1080p/24Hz signaal wordt uitgevoerd, een HD Audio indicator en een SBM (Super Bit Mapping) indicator. Centraal geplaatst is de lade met daaronder het display. Rechts van de lade vier toetsen voor openen/sluiten van de tray, een play toets, pauze toest en stoptoets. Alle overige functies dienen met de uitgebreide, meegeleverde afstandsbediening geactiveerd te worden. De grote kast biedt ook voordeel aan de achterzijde van de speler. Ondanks de hoeveelheid aansluitmogelijkheden is er voldoende ruimte om serieuze kabels aan te sluiten met zware connectoren.

Van links naar rechts zijn de volgende aansluitingen te vinden: EXT-poort (voor een geheugen kaart), RC232C poort (helaas niet bruikbaar in Europa), LAN poort en daarnaast een Control S poort bedoelt voor het koppelen met een Sony receiver of televisie. Vervolgens iets verder naar rechts een gescheiden set analoge 2-kanaals aansluiting en een set 7.1 meerkanaals aansluitingen. Natuurlijk is voorzien in een digitale coaxiale en optische uitgang. Voor de uitvoer van beeldsignalen beschikt de BDP-S5000ES over diverse mogelijkheden, een Video en S-Video uitgang, Component Video Out en natuurlijk een HDMI uitgang.

Verder naar rechts zit de koelventilator en uiterst rechts de entree voor het netsnoer. De mogelijkheden om de speler in het menu aan persoonlijke wensen aan te passen zijn schier onuitputtelijk en worden ondersteund door een uitgebreide handleiding en on screen menu. Over de gebruikte techniek is helaas niets terug te vinden.

EDITORS' CHOICE