REVIEWSony

SCD-XA5400ES


Rene Smit | 25 juni 2009 | Sony

De SACD-speler kent eenzelfde vormgeving als de hierboven besproken Blu Ray speler. Een positief punt bij het opbouwen van een complete ES set van Sony. Jammer is dat de SCD-XA5400ES hierdoor inlevert aan uitstraling welke zo kenmerkend was voor ES-spelers uit eerdere generaties. Die stonden bekend om hun fantastische bouwkwaliteit iets dat de buitenkant al uitstraalde. De huidige speler kent een dertien in een dozijn uiterlijk, netjes maar zonder reuk of smaak.

Sony XA5400ES

Aan de achterzijde zijn naast de normale stereo aansluitingen, zowel cinch als XLR, nog een aantal afwijkende zaken te vinden. Bijvoorbeeld een klein schakelaartje om de digitale coaxiale en optische uitgangen uit te schakelen. Meest in het oogspringend is echter de HDMI uitgang, iets wat op bijna niet één dedicated (SA)Cd-speler te vinden is. Naast de aansluiting zit een schakelaar waarbij gekozen kan worden voor twee- of meerkanaalsweergave. Alle aansluitingen zijn van prima kwaliteit en ruim bemeten zodat ook kabels met grote connectoren probleemloos gebruikt kunnen worden. Uiteraard is voorzien in een IEC entree zodat een netsnoer naar keuze gebruikt kan worden. Aan de voorzijde zit links de aan/uit schakelaar met daarnaast vier kleine druktoetsen. Hiermee kan respectievelijk gekozen worden voor de weergave van de display, 2 of meerkanaalsweergave, CD of SACD weergave en als laatste voor het activeren van de HDMI uitgang. Dat laatste wordt zichtbaar gemaakt met een klein indicatielampje.

Sony XA5400ES

Links onderin zit een hoofdtelefoonaansluiting met daarnaast een volumeregelaar. In het midden een grote, duidelijk afleesbare, display en daarboven de cd-lade welke volkomen geruisloos werkt. Rechts van de lade de open/close toets, play toets, pauze toets en stop toets. Centraal hieronder een draaiknop om een specifieke track op de (SA)CD te selecteren, een bijzonder handige feature. Schoon aan de haak weegt de speler ruim tien kilo, niet overdreven veel voor een speler van dit kaliber. Net als bij de Blu Ray speler wordt geen informatie verstrekt over de gebruikte techniek. Wel wordt vermeld dat bij gebruik van de HDMI uitgang in combinatie met de STR-DA5400ES receiver een speciale functie beschikbaar is. Het gaat hier om H.A.T.S. wat staat voor High Quality Digital Audio Transmission System. Deze functie zou jitter tussen de HDMI componenten elimineren door het digitale signaal eerst in een buffer op te slaan en het vervolgens exact getimed uit te lezen alvorens om te zetten naar analoog. H.A.T.S. is alleen in en uit te schakelen op de receiver.

EDITORS' CHOICE