REVIEWB&W

Luisteren, kijken en vergelijken


Eric de Boer | 08 januari 2009 | Fotografie Eric de Boer | B&W

Om zowel mijn nieuwsgierigheid te kunnen bedwingen als een zo objectief mogelijke vergelijking te kunnen maken, charter ik een kennis die mag aftrappen met Brothers in Arms van de Dire Straits. Ik kies de zesde track Ride across the River en na het beluisteren van het origineel noteer ik vier verschillende luisterervaringen. Deze worden vergeleken met de volgorde, die ik tijdens het afspelen niet heb kunnen zien, en luidt als volgt:

Nespa Professional Optical Disc Finalizer

De Nashua cd-r had met dertig flitsen meer ruimtelijkheid dan het origineel, vooral merkbaar in een lichte verfijning in het hoog en meer spreiding. De kopieën op MFSL vielen minder op qua veranderingen, hoewel de 60 en 120 keer geflitste versies een meer doortekend laag ten toon leken te spreiden. Dat de verandering bij de Nashua cd-r groter is verwondert me niet, een goedkopere kwaliteit heeft immers meer zwakheden om te verbeteren. Terug naar het origineel verkies ik toch de kwaliteit van de tweede (60 keer geflitste) MFSL cd-r als winnaar. Deze komt het meest natuurlijk uit de verf en benadert zelfs de versie van het album dat ik op vinyl bezit. Ook klinkt deze wat beheerster, rustiger zo u wilt, dan het origineel. Hetzelfde bereik ik door het origineel uiteindelijk 60 keer te laten flitsen door de Nespa Pro.

Groter is het verschil bij het album van George Michael. De titeltrack Older krijgt op de geflitste cd een grotere rust mee, het aanslaan van de bekkens en de echo’s van de saxofoon komen waarlijk dieper mijn luisterruimte in. De charismatische stem van George lijkt wat losser te staan van de muziek. De dertig keer geflitste MFSL cd-r legt stukken minder verschil bloot dan het tweede behandelde origineel. Dat betekent dus dat zowel de Nespa Pro zijn werk doet, en dat aan de kwaliteit van de cd-r’s van dit audiofiele label niet te tornen valt.

MERK

EDITORS' CHOICE