REVIEWB&W

Voodoo?


Eric de Boer | 08 januari 2009 | Fotografie Eric de Boer | B&W

De makers van dit kleinood zijn trots op het product, wat blijkt uit de beknopte – Engelstalige - handleiding die bijgevoegd is. Niet voor niets, want de Nespa Pro heeft op 8 december in het Palais de Congres in Parijs de Diapason d’Or gekregen, na de Blue Moon Award en verschillende prijzen in Japan. Daar mag je als fabrikant best wel trots op zijn. In het kort, de Nespa pro bestaat uit een behuizing (iets groter dan een kleine stapel cd hoezen) en een adapter om het apparaat van stroom te voorzien. Het is de tweede verbeterde versie van de Nanotec Nespa1. De werking is gebaseerd op een lamp die flitst met een lichtsterkte van maar liefst drie miljoen (!) Lux.

Nespa Professional Optical Disc Finalizer

Om een vergelijking te geven, de lamp flitst met een kleurtemperatuur van een middagzon ter hoogte van de evenaar (5500K), maar dan 30 tot 300 keer zo fel. Niet iets om met de blote ogen direct in te kijken, het is waarschijnlijk het laatste dat je zult zien. Het idee achter de Nespa is gebaseerd op de onoverkomelijke imperfecties die de productie van een cd of dvd met zich meebrengt. Iedere disc is voorzien van putjes die door een laser uitgelezen digitaal vertaald worden naar uw oren en ogen. Deze putjes reflecteren de lichtstraal van de laser aan de plastic oppervlakte van een disc doormiddel van een zeer dunne laag metaal. Toch kan het voorkomen dat er tussen het plastic en de metaallaag kleine openingen vallen, die worden veroorzaakt door een productieproces. Volgens de ontwikkelaars van de Nespa Pro verbetert het apparaatje deze gaatjes, waardoor de reflecties – en daarmee dus de uitlezing – van een digitale disc. Al naar gelang de smaak van de gebruiker kan het aantal flitsen worden ingesteld op 30, 60 of 120 stuks. Het advies op de flyer is om eerst 30 flitsen toe te passen en naar smaak het zilveren schijfje aan meer lichtflitsen te onderwerpen.

Nespa Professional Optical Disc Finalizer

Nu beschouw ik mezelf als aardig kritisch ten opzichte van gemaakte beloften door producenten, zeker als het gaat om dit soort “voodoo”, zoals een bekende importeur dit soort accessoires veelal bestempelt. Voor de bijna 700 euro die de Nespa Pro moet kosten, kan de gebruiker zo’n 2000 discs behandelen. Omdat het aantal flitsen hierbij niet beschreven staat, ga ik uit van de 30 flitsen functie. Omgerekend kom je dan op een stukprijs van net geen 35 eurocent per behandelde disc. Daarna verliest de lamp zijn kracht en moet het toestel terug naar de importeur, die het terugstuurt naar de Hamada Laboratoria in Japan om er een nieuwe lamp in te laten zetten. Natuurlijk bestaan er ook andere behandelingen om de kwaliteit van digitale beeld- en geluidsdragers te optimaliseren, maar die moeten veelal herhaald worden. De behandeling van een disc met een Nespa Pro is dus weliswaar (omgerekend naar één behandeling) wat duurder, maar levert weer meer gemak op voor de gebruiker.

MERK

EDITORS' CHOICE