REVIEWFocal

Technische woorden

René van Es | 04 december 2008 | Fotografie René van Es | Focal

De Focal Chorus 716 W is vrijwel gelijk aan de 716 V. De kast (afmetingen van 95x22x34 cm) is gemaakt uit MDF, minimaal 20 mm tot een maximale dikte van 25 mm. Inwendig is het één groot compartiment, voorzien van braces voor de stevigheid. Voor een groot deel gevuld met dempingmateriaal. De vorm van de kast, een V-vorm met de brede kant voor, heeft inwendig geen parallel lopende wanden, waardoor geen staande golven kunnen ontstaan. De kast is niet gefineerd, maar overtrokken met folie, gebruikelijk in deze prijsklasse (tot soms ver daarboven).

Focal Chorus 716 W en Chorus 716 V

De 716 is een 2,5-weg basreflex systeem, de poort aan de voorzijde. 2,5-weg wil zeggen dat de twee woofers samenwerken tot ca 300 Hz. Daarboven wordt één woofer gefilterd en doet niet meer mee. De resterende woofer verzorgt het gebied daarboven tot 3000 Hz, waarna de tweeter het overneemt. De tweeter heeft een geinverteerde dome, het bolletje naar binnen. Handelsmerk van Focal. Het membraan is gemaakt uit een legering van aluminium en magnesium. Het magneetsysteem is neodymium materiaal. De tweeter zit helemaal boven in de kast, om zo min mogelijk last van reflecties te hebben. Beide woofers zijn 165 mm groot, beide hebben een zachte ophanging, het verschil zit in de conus. De mid/woofer heeft een faseplug op de conus, de meewerkende woofer heeft een grote stofkap.

De standaard versie van de Chorus 716 heeft conusmateriaal dat bestaat uit cellulose vezels, afgedekt met een laagje glazen micro-bolletjes. Het glas zorgt ervoor dat de conus extra stijf wordt, zonder teveel aan gewicht te winnen. Glas voorkomt de typische klank van een papieren conus. Met dit materiaal heeft Focal al 15 jaar ervaring, ze noemen het Polyglass. De Special Edition 716 W maakt voor de conus van de woofers gebruik van een voorgevormde foam, die bedekt wordt met één of meer laagjes glasvezel. De glasvezel wordt op het foam “gebakken”. Omdat Focal meerdere laagjes glasvezel gebruikt per conus, noemen ze het Verre–Verre (betekent glas-glas). De twee V’s samen vormen een “W”. De handelsnaam is W-cone. Polyglass woofers worden machinaal gemaakt, de W-conus is handwerk. Daarom kostbaarder. Het W-materiaal heeft grote voordelen. Het is ultralicht, het is heel sterk, het is extreem stijf en aan de hand van de toepassing maakt Focal de conus “zwaarder” met meer laagjes glasvezel. Het is van buiten niet te zien, maar de onderste conus is vast en zeker dikker dan de bovenste.

De W-conus is een ontwikkeling uit de beroemde Utopia lijn, langzaam maar zeker steeds meer te vinden in lager geprijsde series. Het is de Nederlandse distributeur geweest die Focal heeft verzocht om de Chorus 716 W uit te brengen, zoals hij eerder hetzelfde kunstje uithaalde met de Chorus 816 W. De 816 W is uiteindelijk in heel veel landen op de markt gebracht. Opmerkelijk feit: in een wereld waar steeds meer productie naar lage lonen landen wordt uitbesteed, vormt Focal een uitzondering. Terecht is Focal trots dat elke luidspreker van voor tot achter een Focal product is, gemaakt in St. Etienne, Frankrijk.

MERK

EDITORS' CHOICE