REVIEWFocal

Studio 2

René van Es | 04 december 2008 | Fotografie René van Es | Focal

Ik probeer het uiterste uit de 716 W te persen door hem aan te sluiten op een in verhouding veel te dure versterker, met als bron een platenspeler. Weg uit een ruime huiskamer, kom binnen in een kamer die dienst doet als “Studio 2”. Klassieke muziek is onder handbereik. Een heel mooie opname van Claude Starck die werken speelt van Vivaldi, ooit uitgebracht op het Zwitserse Tudor label. Violoncello, cello en klavecimbel. Die combinatie maakt muziek die een zekere tragiek in zich draagt. Eveneens vrolijkheid. Het doet me denken aan de clown Pierrot. Het feit dat ik beelden ga zien betekent dat de muziek, evenzo het systeem, mij aanspreekt en raakt.

De instrumenten zijn heel fraai geplaatst, staan volkomen los van de luidsprekers, zijn levendig en houden plaats vrij voor elkaar. De twee strijkinstrumenten vullen elkaar aan, overlappen elkaar niet in de weergave. Het klavecimbel vrolijk en helder. Normaal luister ik hier naar een set monitors, gecombineerd met een subwoofer. Het geheel een stuk duurder dan de Focal Chorus 716 W, fijner van toon, nauwelijks detailrijker of meer inspirerend. Op de monitors komt de muziek losser, is er meer ruimte en akoestiek te horen, nu is het beeld direct. Beide buitengewoon prettig om naar te luisteren.

Focal Chorus 716 W en Chorus 716 V

Groot werk, Also sprach Zarathustra van Richard Strauss. Met de zware paukslagen hebben twee woofers het heerlijk naar hun zin. Goed hoorbaar is de rumble die Decca zo diep in de groeven perste. De Focal gaat best laag als het moet. Groot orkest is trouwens geen probleem. Verwacht in deze prijsklasse geen luidspreker die overweldigend een zaal weet te vullen. De Chorus 716 W is geschikt voor ruimtes tot ongeveer 30 m², dan heeft hij het naar zijn zin met strijkers, orgel, slagwerk en koperblazers. De laatste woorden die ik in deze opstelling aan het papier toevertrouw, betreffen jazzpiano op een Japanse plaat. Geplukte bas, zacht ruisend slagwerk. Naar aanleiding van dit stuk een wijze raad: als u serieus gaat luisteren, haal dan het frontdoekje en de tweeterbescherming weg. Dat tilt de luidspreker nog wat verder omhoog. Voor de rest: niets te klagen. Voldoende snel, zuiver, transparant, alles een stap hoger dan ik normaal verwacht voor het geld. Met dank aan de W-conus, dat weet ik zeker.

MERK

EDITORS' CHOICE