REVIEWOyaide

Luisteren dus

Jan de Jeu | 02 oktober 2008 | Fotografie Jan de Jeu | Oyaide

De stroomvoorziening ten behoeve van mijn geluidsinstallaties is in verre mate geoptimaliseerd. Na binnenkomst wordt de stroom verdeeld over vier met smeltzekeringen uitgeruste audiogroepen waarvan er drie bestemd zijn voor de grote luisterruimte. Deze groepen hebben een eigen aardepen in de tuin. Vandaar loopt de stroom via Kemp kabels naar twee Kemp contactdozen en een HMS contactdoos. De P70 wordt aangesloten op een Kemp contactdoos en de SA10 op de HMS contactdoos.

In de startsituatie van de test besluit ik om me eerst te richten op de versterker en sluit op de P70 de Tunami kabel aan die afgemonteerd is met de goedkoopste variant van de Oyaide stekkers. De Esoteric behoudt gewoon zijn Essential Audio Tools Current Conductor als stroomleverancier. Als CD gebruik ik de 20th Anniversary Edition van Jennifer Warnes’ ‘Famous Blue Raincoat’. Op deze prachtige CD zijn aan de originele nummers een aantal indrukwekkende, tot voor kort onuitgebrachte, songs toegevoegd. ‘Ballad Of The Runaway Horse’ laat prachtige stemnuances van Jennifer Warnes horen terwijl daarnaast meerdere akoestische instrumenten acte de présence geven; bas, gitaren, violen, viola, cello, pedal steel guitar & percussion.

Oyaide Tunami netsnoer

Dit nummer geeft me, time and time again, kippenvel op het moment dat Jennifer haar adem laat stromen en haar stembanden in beweging brengt. De opbouw van dit nummer is magistraal. Aanvankelijk slechts een stem, vervolgens minimale begeleiding die geleidelijk uitgebreid en aangezet wordt. De apotheose is een samenspel van stem en instrumenten die me roert tot in het diepst van mij ziel. Kan dit nog beter?

Dat moet blijken. De kabel met de rode connectoren wordt aangesloten en meteen is duidelijk dat het hier om een fraaie netkabel met idem stekkers gaat. Het klinkt uitermate coherent en zowel de stem als de instrumenten stralen een warmte uit die afwezig was in de situatie met de Current Conductor van Essential Audio Tools. Is het beter, is het slechter? Als altijd is dit een kwestie van smaak. Persoonlijk vind ik het iets te warm in combinatie met de Unison Research buizenversterker. Een analytische transistorversterker zou hier meer van opknappen denk ik. Aan mij, in mijn eigen situatie, dus niet besteed maar wie weet hoe de volgende combinatie uitpakt. De bruine connectoren dus, met het minimale prijsverschil van in totaal 8 euro. Dit is meer wat ik bedoel in termen van detaillering, helderheid en ambiance. De stap voorwaarts is dermate mooi dat ik als gebiologeerd blijf luisteren en ook de volgende twee songs ‘If It Be Your Will’, en een live uitvoering van ‘Joan Of Arc’ in het Antwerpse sportpaleis, aan mijn oren voorbij laat trekken. Wanneer mijn 7-jarige dochter vervolgens de ruimte binnenstapt en ik op haar verzoek een FIM re-issue met daarop het Zwanenmeer van Tsjaichovsky laat weerklinken hoor ik hier ook diezelfde verbeteringen. De uitvoering krijgt een meer organisch en tegelijkertijd natuurlijker karakter. Dit gaat overigens voorbij aan Isabeau, die slechts haar balletlessen in praktijk brengt.

MERK

EDITORS' CHOICE