REVIEWAyre

Stroom

Dat men een adequate stroomvoorziening en schone stroom zeer serieus neemt bij Audiac blijkt wel uit het stekkerblok en de netkabels waarmee de set aan het landelijke stroomnet aangesloten werd. Juist daarom vond ik de keuze de Cd-speler te voorzien van een eenvoudiger netkabel (de Powerlink Super) dan de versterker (Reference Powerlink) vreemd. Wat fout gaat bij de bron kan later in de set niet meer hersteld worden. Het fragiele muzieksignaal moet zo zuiver mogelijk arriveren bij de versterker. Hier moest mijns inziens nog een aanzienlijke wist te halen zijn. Daarom besloot ik niet verder te recenseren totdat de CX-7 zou worden voorzien van dezelfde netkabel als waar de AX-7 versterker van stroom mee werd voorzien. Na de kabel voldoende tijd te hebben gegeven goed ingespeeld te geraken werd het tijd voor vergelijkend warenonderzoek. En, beste lezers, het verschil was niet onaanzienlijk. Loreena McKennit verdwijnt weer in de Cd-speler. Duidelijk is te horen dat het systeem weer wat vloeiender klinkt dan een paar weken geleden terwijl het kleurenpallet ons vollere kleuren toont. Versterker en Cd-speler nemen kennelijk de tijd om goed ingespeeld te geraken.

Time for a change: de Powerlink Super wordt vervangen door de Reference Powerlink. De eerste indruk was meteen raak. Wat een flinke stap voorwaarts! Wat direct opviel was de enorme winst die aan beide kanten van het tonale spectrum behaald werd. Het hoog lijkt opeens volledig op te lossen. Daar waar de allerkleinste texturen door de Powerlink Super enigszins versmeerd lijken worden ze via de  Reference Powerlink met alle nuances weergegeven. Ook het laag lijkt beter in staat de muziek, die met nog meer gemak uit de luidsprekers vloeit, te dragen.

De afbeelding van de ruimte is al meer dan goed te noemen als de Powerlink Super aangesloten is. De Reference voegt daar nog duidelijk een dimensie aan toe en trakteert de luisteraar op een enorme ruimte waarin elk instrument, elke stem zijn eigen plaats heeft in het virtuele podium dat ongeveer tot op de vierkante millimeter wordt uitgetekend. Loreena is daarbij duidelijk een stap naar voren gekomen. Haar stem lijkt kleiner te zijn maar lijkt nu wel volledig los te staan van de donkere achtergrond. Cd na cd verdwijnt in de speler als ik de CX-7 beurtelings aansluit via de Powerlink Super en de Reference Powerlink. Telkens is mijn conclusie hetzelfde. Het wachten op de Reference kabel is zinvol geweest. De stap die men hiermee maakt ten opzichte, binnen zijn prijsklasse overigens uitermate goed presterende, Powerlink Super kabel is aanzienlijk. Wilt men het beste uit de CX-7 halen is het zeker waard nog even door te sparen.


Conclusie

Soms blijkt het geheel meer te zijn dan de som der delen. Deze gedachte formuleert zich onwillekeurig in mijn hoofd als ik de tijd probeer samen te vatten die ik door heb mogen brengen met dit span uit de renstal van Audiac. Twee mooie volbloeden die elkaar feilloos aanvoelen. Fast horses met een feilloos gevoel voor ritme en timing. Maar ook zonder een uitgesproken eigen karakter en datgene doen waar ze al die tijd voor getraind zijn. Iets dat in het muzikale domein alleen maar toe te juichen valt. Aficionado’s van systemen die een duidelijke eerste indruk van hun signatuur achterlaten zullen wellicht minder gecharmeerd zijn van het neutrale karakter van deze twee volbloeden. Maar neem de tijd om ze beter te leren kennen en ervaar het enthousiasme en de zorg waarmee deze twee het muzikale spel zo onvervalst, levensecht en kleurrijk vertalen. Een aanrader.


 

Setinformatie en prijzen:
Ayre AX-7E  Versterker :  3650 euro
Ayre CX-7E : Cd-speler: :  3650 euro

Verdeeldoos:    Transparent Powerbank 6: 1290 euro
Netsnoer:    Transparent Powerlink Super 2 meter:  498 euro
Netsnoer:    Transparent Reference Powerlink:  890 euro

Gebalanceerde Interlink Transparent Balanced Music Link:  465 euro
Luidsprekerkabel  Transparent Music Wave 3 meter paar:  517 euro

Meer informatie: 
Audiac
Newtonbaan 4
3439 NK  Niewuwegein
www.audiac.nl


EDITORS' CHOICE