AX 7 versterker
“You’ve got the looks”. Dit mag zeker wel gezegd worden van het uiterlijk. Enigszins nuchter en zakelijk maar desondanks stijlvol. Het dikke geborstelde aluminium front doet daarbij degelijk aan. Het ontwerp doet niet direct vermoeden dat het apparaat toch maar liefst twaalf kilogram aan de haak slaat. Ook onder de kap zit het goed: Geen terugkoppeling in het gehele circuit, hetgeen een goed basisontwerp vereist. De AX-7 is daarbij volledig gebalanceerd uitgevoerd, op de achterkant zijn twee gebalanceerde ingangen (XLR) te vinden alsmede twee normale (RCA) ingangen. Ook is een tape-out uitgang te vinden. Origineel (maar ook doordacht) zijn de aanduidingen achterop het apparaat. Elke ingang is aangeduid met een pictogram (planeet, ster, komeet en de wassende maan) in plaats van CD, AUX, etc. Wie zegt dat we na zoveel jaar nog steeds met een CD-speler spelen terwijl de ingang van de versterker gelabeled is met de letters “CD” ?
Voor het overige is het apparaat door het weglaten van een actieve voorversterkertrap zeer Spartaans uitgevoerd: geen balansknop, geen toonregeling, geen MONO-knop. Het eenvoudige display in blauwe cijfers is duidelijk leesbaar vanaf mijn luisterstoel (prima!) en kan indien met het wenst uitgeschakeld worden tijdens gebruik. De AX-7 telt vier ingangen: de ingangen die tijdens het spelen niet worden gebruik zijn volledig losgekoppeld van het systeem (signaal en nul). Elke bron die niet geselecteerd is kan zodoende in het geheel geen enkele invloed hebben op het signaal van de geselecteerde bron. Ongewenste aardlussen in het apparaat zijn daarmee ook vermeden. Duidelijk is dat Charles Hansen heeft ingezet op een minimalistisch ontwerp met korte signaalwegen. Tijdens de luistersessies zal dat een snelle weergave doen vermoeden met een goed gevoel voor timing.
CX 7 CD-speler
Zoals gezegd zijn CD-speler en versterker look-a-likes. Ook hier is weer dezelfde hoge afwerkingsgraad als de versterker op te merken. Aan de rechterkant van het front zijn de acht knoppen te vinden waar het apparaat mee te bedienen is. Het uitwerpen van een CD of het apparaat in de “aan” of “standby”-stand zetten vergt even wat concentratie bij de keuze van de buttons. Ik wil de keren niet tellen dat ik bij het wisselen van CD’s tijdens het gebruik van de speler per ongeluk op de “aan/standby” toets drukte. Wellicht zou het praktischer geweest zijn de twee buttons van plaats te wisselen.
De CX-7 lijkt een trend te volgen die reeds is ingezet bij andere CD-spelers. In plaats van een traditioneel CD-loopwerk is onder de kap een CD-ROM loopwerk te vinden, in dit geval van TEAC. Een Burr-Brown DF 1706 chip met een resolutie van 24 bits zorgt voor een upsampling van 44,1 naar 176,4 kHz. Aan de achterkant is een schakelaartje te vinden waarmee deze filtering enigszins naar smaak kan worden aangepast (sharp- of slow low-pass). Deze twee standen worden de “Measure” of “Listen” mode genoemd. In de praktijk lijkt het verschil tussen deze twee standen amper waarneembaar. Gedurende luistersessies heb ik voor de stand “Listen” gekozen.
Een tweede Burr-Brown PCM1738 filter samplet het muzieksignaal op van 176,4 kHz naar 1,4112 Mhz. Deze is op zijn beurt rechtstreeks gekoppeld aan een 8-tal AD 844 Opamps met een stijgtijd van maar liefst 2000V/ms. Ook hier heeft de ontwerper de kunst van het weglaten met succes toegepast: koppelcondensatoren en een DC Servo ontbreken. Het hele circuit kent, net als de AX-7 versterker, geen terugkoppeling.
Net als de AX-7 versterker is de CX-7 volledig gebalanceerd opgebouwd. Naast de twee gebalanceerde XLR-uitgangen is het apparaat ook voorzien van twee “normale” RCA uitgangen. Een AES/EBU digitale uitgang is ook aan de achterkant te vinden. Deze kan naar believen worden uitgezet met een kleine schakelaar aan de achterkant.
In de praktijk blijkt de CX-7 heel eenvoudig te bedienen op het kleine aandachtspuntje na wat ik hierboven benoemde. De standaardfuncties zijn al te bedienen via de afstandsbediening van de AX-7 versterker (heel handig!). Voor wie de bediening van de CD-speler via deze afstandsbediening wat magertjes vindt kan de afstandbediening gebruiken die meegeleverd is met de CD-speler en waar meer functies mee te bedienen zijn. Helaas zijn beide afstandsbedieningen van het type “El Cheapo”, zeker niet representatief voor de marktsegment waar het merk zich in bevindt. Gelukkig hebben de ontwerpers van Ayre dit ook wel in de smiezen gehad en kan de veeleisende consument, tegen meerprijs van ongeveer 300 euro een fraaie afstandsbediening uit geborsteld aluminium krijgen.