REVIEWSamsung

Lezerspanel: John

Redactie Hifi.nl | 26 maart 2021 | Samsung

Daar kwam hij dan na twee dagen gespannen wachten, de Samsung Q950T soundbar. Een hele grote doos en zwaar ook, zo’n 25 kilo. Mooie foto’s erop van de apparatuur die er inzit. Meteen maar uitpakken dus.

Bovenin de doos zit de soundbar zelf, eronder de subwoofer en de kleine achterluidsprekers. Opvallend twee grote loze ruimtes in de doos. Er zal wel over nagedacht zijn, maar het lijkt me dat een meer uitgekiende doos mogelijk moet zijn. Alle apparatuur is afzonderlijk nog ingepakt in speciale folie. Al met al een verpakking die zeer deugdelijk aandoet en de apparatuur goed beschermt.

Samsung Q950T: uiterlijk

De soundbar zelf ziet er niet imponerend uit om eerlijk te zeggen, hij is zelfs een beetje saai. Dat komt vooral door het zwarte doek waaruit hij voornamelijk bestaat aan de buitenkant. Ik begrijp dat dit doek speciaal voor luidsprekers ontworpen is en het zal dus wel functioneel zijn, maar designtechnisch blinkt het niet uit. De soundbar is wel zwaar, veruit het zwaarste onderdeel van de in totaal 25 kg. Dan de subwoofer. Die ziet er uit als, nou ja, als een subwoofer. Het fraaist zijn de achterspeakertjes. Mooi afgewerkt, zoals trouwens de andere apparatuur ook. Voor de achterspeakers zijn mooie stands op de markt, maar die heeft Samsung jammer genoeg niet meegeleverd.

Aansluiten & instellen

Alles uitgepakt, dus de volgende stap alles aan de tv koppelen en synchroniseren. Ik heb een Samsung QLED tv dus dat was een eenvoudige opgave. Als je de zeer korte handleiding volgt gaat alles vanzelf. Bovendien was mijn zoon nieuwsgierig naar de soundbar, dus die kwam langs en dat maakte de koppeling tot een fluitje van een cent door al het werk te doen. Maar het is echt heel eenvoudig.

Mijn zoon bracht ook een paar oude stands voor de achterspeakers mee dus konden we de boel goed opzetten. Zie de foto recht voor de achterkanalen op hun standaards. 

Het hele spul is opgezet, nu de volgende fase, de speakers goed op elkaar instellen. We beginnen met kijken en luisteren met de basis instellingen. We zetten de tv aan en het geluid schalt de kamer in. De “normale” geluidsinstelling is veel te luid, het soundbar systeem geeft namelijk een veel harder en beter geluid. Wat een verschil! Wat ook meteen opvalt is dat de geluidssynchronisatie met het tv beeld niet goed is. Dat is aan te passen in het instellingenmenu, maar we hebben het nooit helemaal goed gekregen. Ik heb niet zo’n probleem ermee als het geluid en de lippen niet helemaal gelijk lopen, maar mijn vrouw vindt het uitermate irritant. Dat had als gevolg dat bij tv-uitzendingen meestal het tv geluid aanzetten, dus snel door naar films en series waarbij ik de soundbar echt wilde testen.

We gaan over naar Netflix en de serie waar ik al aan begonnen was, The Last Kingdom. Als je opstart en het Netflix logo komt op, dan hoor en voel je de subwoofer, BOEM, heel mooi en indrukwekkend. Verder weer de de enorme geluidsverbetering vergeleken met het tv geluid. De tv geeft aan dat de serie 5.1 surround geluid heeft. De soundbar kan echter 9.1 en Atmos weergeven, dus dat willen we hebben. Zoeken en zoeken in Netflix en Apple TV. Geen Atmos film of serie te vinden. Oh jee, een teleurstelling. Mijn Samsung QLED tv van nog geen twee jaar oud en toen het topmodel laat alleen 5.1 door en geen 9.1 en Atmos. Even slikken. Ja, dan maar 5.1 surround.

Terug naar The Last Kingdom. Nogmaals, het klinkt veel beter dan de tv speakertjes, maar ik was niet echt onder de indruk van het surround geluid. We gaan de speaker instellingen dus maar eens aanpassen. Met name de achterspeakers waren nauwelijks te horen. Ik zal niet ingaan welke instellingen allemaal mogelijk zijn, maar me beperken tot de conclusie: het is even een crime om de speakerinstellingen te veranderen. Het schermpje waarop de instellingen zichtbaar zijn zit bovenop de soundbar en dat schermpje zie je dus niet op je zitpositie. Dat betekent dat je steeds moet opstaan om de instelling te veranderen en steeds ook weer door het hele instellingenmenu van de soundbar moet lopen. Daar is niet goed over nagedacht.

Enfin, de instellingen op basis van The Last Kingdom aangepast. Het surround effect werd beter maar nog steeds niet geweldig. Een andere serie geprobeerd, La Revolution. De achterspeakers brulden het uit, ze stonden veel te hard. Aanpassen weer met hetzelfde moeilijke instellingenmenu van de soundbar. Het surround effect met deze serie was veel beter dan met The Last Kingdom.

Laten we eens een film proberen waarvan we weten dat de geluidseffecten heel goed zijn. Bijvoorbeeld het bommenwerperfragment aan het begin van de film Unbroken. Wauw, in één woord geweldig! Het afweergeschut en de Zero’s vliegen je om de oren. Dit is echt surround zoals je het horen wil.

Surround beleving

Uiteraard volgden ook andere films waarvan we weten dat de geluidseffecten heel goed zijn. Zoals The Old Guard en 6 Underground, een waanzinnige film maar het geluid is te gek. De Samsung soundbar maakt dit helemaal waar. De vliegtuigen, helicopters en auto’s scheren door de kamer. Je schrikt af en toe als er onverwacht een ontploffing achter je plaatsvindt. Als je een tijdje naar dit soort beeld- en geluidseffecten kijkt en luistert krijg je dat echte bioscoopgevoel, zeker na afsluiting van de film en je weer in de gewone wereld terug moet komen. Echt goed. Maar er zijn ook films en series waar je dat helemaal niet hebt. Het geluid is veel beter dan het tv geluid, maar niet echt bijzonder. Je bent dafhankelijk van de kwaliteit van het geluid van de film of serie. Dat is logisch natuurlijk, en dat kun je de Samsung soundbar niet kwalijk nemen. Wat er niet is kun je niet laten horen, en wat er wel is laat de soundbar heel goed horen.

Ik vond het toch wel jammer dat ik 9.1 en Atmos niet kon testen. Mijn zoon had net een nieuwe LG 65” gekocht en die had wel alle weergave mogelijkheden. Dus alle apparatuur weer in de grote doos gepakt en op naar mijn zoon’s huis. Wat een gevaarte die LG, 65” is echt heel groot. De apparatuur weer opgezet. Koppeling met de LG was net zo makkelijk als met de Samsung. Meteen naar 6 Underground. Wauw, wauw. Atmos vloog door de kamer. Helikopters kwamen uit het plafond en auto’s storten door de grond. Alleen de breedte van het geluidsbeeld viel tegen. De kamer van mijn zoon is heel breed en waarschijnlijk hebben de zijwaarts gerichte speakers een muur nodig om het geluid te reflecteren en die muur was er niet, maar Atmos maakt het geluidsbeeld nog completer en is een duidelijke verbetering van het surround gevoel.

De hele boel weer ingepakt en thuis weer opgezet. We beginnen aan het geluid te wennen en als we omschakelen naar tv om de stemsynchronisatie goed te hebben, is dat weer een vreemd geluid. Het zal hoe dan ook moeilijk worden om de soundbar straks weer terug te sturen, want de set is duidelijk onderdeel van de kamer geworden. Een ding vraag ik me nog wel af: hoe zou het geluid zijn met een écht goede subwoofer...?


EDITORS' CHOICE