Mijn naam is Reinder Elema. Al sinds mijn zestiende ben ik gek van audio, en heb al veel sets in huis gehad. Op een gegeven moment heb ik gekozen voor Sonos, wat bij menig audiofiel de wenkbrauwen wellicht zal doen fronsen, maar we waren de luidsprekerkabels, snoeren en alle componenten zat en wilden eenvoudig muziek kunnen streamen, én goed geluid uit de televisie. Dat was ook de reden dat we ons voor deze ThuisTest aangemeld hebben. De Samsung HWQ-950T hebben we dan ook als gezin samen uitgeprobeerd.
We waren vooral benieuwd naar de Atmos-beleving, en naar hoe deze Samsung set zich positioneert ten opzichte van ons eigen Sonos-systeem. We hebben dus vooral veel films bekeken (en beluisterd!).
Samsung HWQ-950T: algemene indruk
Het hele pakket zit in één gigantische doos. Ik heb medelijden met de pakketbezorgers, want het is haast niet in je eentje aan te nemen qua gewicht en volume.
Nadat de doos de woonkamer in was geschoven kon het grote uitpakken beginnen. Alles zit keurig verpakt met piepschuim en plastic. Het was zo gepiept, en nadat alle onderdelen waren voorzien van een netsnoer kon er worden aangesloten.
Eerst de achterspeakers en de subwoofer inschakelen en dan de soundbar, zodat de onderdelen elkaar kunnen vinden en verbinden. Een blauw ledje aan de achterkant geeft aan dat de connectie is gemaakt. Snel geregeld.
Het systeem ziet er mooi afgewerkt uit en laat zich snel en simpel aansluiten. Alles voelt solide aan, de soundbar is groot en zwaar en ook de sub voelt degelijk aan.
De soundbar is verbonden met de optische uitgang van onze televisie. Via HDMI-Arc had ook gekund, maar dit is uit gemakzucht gedaan (anders moest de televisie van de muur).
Dagelijks gebruik
De soundbar laat zich bedienen met bijgeleverde afstandsbediening. Deze is lekker compact en overzichtelijk. Op de bovenkant van de soundbar zit een display dat je instellingen weergeeft. Om te kunnen zien wat je aanpast zul je naar de soundbar toe moeten lopen, want het schermpje is naar boven gericht en niet naar voren.
Daarnaast kan de soundbar worden bediend via de SmartThings app van Samsung. In deze app kun je exact hetzelfde als met de afstandsbediening. Jammer dat Samsung geen muziekservices laat integreren in deze app zoals bijvoorbeeld Sonos wel doet. Verder is de app functioneel zonder extra toeters en bellen.
Dan nog een verbeterpunt. Als je via bluetooth muziek hebt afgespeeld op de Samsung en je schakelt later de televisie in, dan gaat het geluid niet automatisch mee naar deze bronkeuze. Je moet dat dus handmatig instellen.
We hebben de Samsung-set in de basis gebruikt voor film en televisie, en in iets mindere mate voor muziek.
Audiokwaliteit
We beginnen met de film 1917, gestreamd vanaf de NAS. Deze film knettert van de spanning. Het geluid van de Samsung sleurt je helemaal mee. Mooi is de verplaatsing van het geluid van de dubbeldekker vliegtuigen die van achteren komen. Bij de scène waarin het bunkercomplex instort zaten we tegen het plafond door het geluid. Ook indrukwekkend was het slot met een artilleriebeschieting op de uit de loopgraven ten strijden trekkende Engelsen.
Daarna over op Netflix. Mad Max Fury Road dendert door de woonkamer. Het geluid is indrukwekkend zonder te vermoeien. En hetzelfde geldt voor U-571, want deze film moet je zien met het geluid snoeihard. Wanneer de U-boot wordt bestookt met dieptebommen (begint ver weg, maar komt snel naderbij) merk je goed de impact van de sub. Het laag blijft strak, hoe hard het ook staat. Lekker hoor.
Muziek in Dolby Atmos is een aparte ervaring. Op Spotify kun je aan aantal playlists vinden in Dolby Atmos. Bubbles van Yosi Horikawa laat goed horen wat dit systeem allemaal kan. Idem voor Time van Pink Floyd of Hotel California van The Eagles. Maar bij mij treedt na een kwartiertje luistervermoeidheid op en zet ik het systeem op 'standard', waarmee je de achterkanalen uitschakelt en het systeem overschakelt op normale stereoweergave.
Hoe klinkt dat dan? Verassend is het woord wat ik nu opschrijf. Het geluid is vele malen breder dan de soundbar zelf. En ook met de definitie zit het goed. Het geluid slibt niet dicht, maar is transparant. Ook op hogere volumes blijft het overeind. Geluisterd naar onder andere Sunrise van Norah Jones, Galvanize van The Chemical Brothers (vooral voor het laag), en Keith Don’t Go van Nils Lofgren.
Conclusie
We zijn aangenaam verrast door deze Samsung soundbar. Muziek klinkt gewoon goed, maar het is vooral bij films en series dat het systeem een duidelijke meerwaarde heeft.
De bediening is eenvoudig, via de app zijn er geen extra features op een equalizer na. Zoals eerder aangegeven is het jammer dat de display bovenop zit en niet zichtbaar is vanaf de luisterpositie. Maar als je de soundbar bedient via de SmartThings app kun je de instellingen zien in de app, waarmee je dat weer oplost.
Dan de hamvraag: hoe verhoudt deze Samsung zich tot de Sonos Playbar? Qua muziekweergave wint de Sonos het op punten. Het geluid is wat meer laid-back en transparanter. Maar op gebied van geluidsweergave bij films wordt dit goedgemaakt en geeft Samsung de eigen Sonos-oplossing het nakijken. Er wordt een veel groter geluidsbeeld neergezet met verrassend veel diepte en felheid.
Qua instellingen komt de Samsung er karig af in vergelijking met Sonos. Hierbij denk ik aan Trueplay (akoestiek aanpassen aan de kamer), automatisch afspelen van TV, nachtgeluid stand en integratie van services in de app zoals Spotify en TuneIn. Dan tot slot de bediening. Sonos laat zich alleen bedienen via een zeer uitgebreide app. Dat Sonos een multi-room systeem is zal hier ook meespelen. Samsung kiest voor een remote én een app.
Zoek je een systeem dat duidelijk iets toevoegt aan de filmbeleving en zich eenvoudig laat bedienen dan is dit je ding. Samsung biedt behoorlijk wat value for money (op moment van schrijven 925 euro voor de hele set). Daarmee heb je een compleet Dolby Atmos systeem met sub, soundbar en rearspeakers.