REVIEW

Meridian 861/Lexicon MC-12

Garmt van der Zel | 25 september 2002 |

Bediening en mogelijkheden

Het is vrijwel onbegonnen werk om op te sommen wat de MC-12(B) allemaal in huis heeft. Laat ik toch proberen een greep te doen uit alle “features”.

Lexicon MC-122Belangrijk voor nieuwe geluidsformaten is een 5.1-ingang, die de multi-kanaals uitgangen van een SACD/DVD-Audio speler kan doorlussen. In het geval van de MC-12 kan dit zonder enige bewerking (dus volledig in het analoge domein) of met digitalisering (24bits/96Khz) van de signalen gebeuren, waarbij in het laatste geval digitale nabewerking, zoals bass-management (het filteren en routeren van bas) en time-alignment (tijdscorrectie van de kanalen, zodat het geluid uit alle speakers tegelijkertijd bij de luisteraar aankomt) mogelijk worden. Deze 5.1-ingang is ook te configureren als 3 analoge stereo ingangen. Verder heeft de MC-12 een mogelijkheid tot het schakelen van 4 component (waarvan één BNC), 8 S-Video en 5 composite video inputs en zijn er 12 vrij te configureren analoge ingangen voorhanden. De 13 digitale ingangen (waarvan 1 AES/EBU) en 2 digitale uitgangen zullen toereikend zijn voor zelfs de meest complexe systemen. De sampling-frequentie van de digitale uitgangen is vrij te kiezen. De processor detecteert overigens zelf of er een analoog danwel digitaal signaal op een gekozen input voorhanden is, waarbij de voorrang door de gebruiker kan worden geconfigureerd.

Op het voorpaneel van de MC-12 is voor iedere ingang een tiptoets voorhanden, wat misschien niet een zeer opgeruimde indruk achterlaat, maar wel veel gemak betekent. Het is mogelijk om geheel onafhankelijk 3 zones te gebruiken: een hoofd-zone, zone 2 en opname zone.

Er zijn in totaal 12 (!) audio-uitgangen aanwezig, te weten: linksvoor, midden, rechtsvoor, rechtszij, rechtsachter, linksachter, linkszij, links sub, rechts sub, LFE sub en 2 extra kanalen voor toekomstige formaten, die bijvoorbeeld gebruik maken van hoogtekanalen. Op alle uitgangen zijn 24 bit/192 kHz “Dual Differential” D/A omzetters aanwezig. Op de MC-12B zijn al deze uitgangen ook gebalanceerd uitgevoerd, waarbij het signaal vanaf de ingang tot de uitgang compleet gebalanceerd wordt verwerkt en pas bij de ongebalanceerde RCA uitgangen weer single-ended wordt.

Lexicon MC-122Als DSP wordt er gebruik gemaakt van 4 32-bit Sharc IC’s, een aantal dat kan worden uitgebreid naar 12. Vrijwel alle decoderingen zijn aanwezig: Dolby Digital, Dolby ProLogic en ProLogic II, THX Surround EX , DTS, DTS-ES (discreet en matrix), DTS Neo:6 en uiteraard het befaamde Logic-7. In een nieuwe “software update”, die trouwens eenvoudig zelf is uit te voeren via de RS-232 ingangen en een laptop, zullen ongetwijfeld ook THX Ultra II en DTS 24/96 beschikbaar komen. Een verwijderbaar paneel aan de achterzijde biedt plaats aan een toekomstige digitale interface voor DVD-A/SACD. De 4 microfooningangen zullen in de toekomst wellicht gebruikt gaan worden voor “real-time” kamer correctie, waarbij op de luisterplek een vlakke frequentiekarakteristiek kan worden verkregen, iets wat TacT al wat jaartjes met succes doet in hun TacT RCS 2.0.

De bediening van dit alles is werkelijk een genot: zeer intuïtieve menu’s wandelen de gebruiker als vanzelf door de set-up. Toch kan ik me voorstellen dat een beginnende gebruiker dit liever overlaat aan de dealer. De complexiteit en keuzemogelijkheden van het apparaat zijn namelijk zodanig, dat het al snel gaat duizelen. De afstandsbediening is verlicht, ligt goed in de hand en werkt prima. Enige nadeel is dat veel knoppen een dubbele functie hebben vanwege de 3 zones die ermee kunnen worden bediend. Hierdoor wordt soms een verkeerde functie (bijvoorbeeld voor een andere zone) gekozen.

Voor alle speakers onafhankelijk kunnen kantelfrequenties gekozen worden tussen 30 en 120 Hz, met 10 Hz tussenstappen. Zo zie ik het graag!

Geluidskwaliteit

De Lexicon MC-12 manifesteert zich als een extreem neutraal klinkende processor, die alles weergeeft met een zodanige rust en controle, dat het voor een ongetrainde luisteraar misschien zelfs wat onspectaculair kan overkomen. Dit is echter de grote kracht: op het moment dat er namelijk om een dynamieksprong wordt gevraagd, reageert de processor zo snel en soeverein, dat het lijkt of er helemaal geen processor aanwezig is! Het klankkarakter is dynamisch, zonder hard te zijn en rustig zonder doods of warm te klinken. Al met al een perfect apparaat voor de liefhebber die gewoon wil horen wat er op een opname staat, zonder kleuring of mooimakerij.

Lexicon MC-122T.o.v. bijvoorbeeld de Meridian 861, heeft de MC-12 een directer en levendiger karakter, met die typische Amerikaanse “heldere dynamiek”. Hoewel de MC-12 misschien iets minder delicaat is in het hoog, maakt deze veel goed met dynamisch materiaal: die wordt met zeer veel “slam” en impact in de kamer geplaatst.

Met het beroemde Logic-7 maakt Lexicon zijn naam compleet waar: er is geen enkele decoder op de markt die in staat is zoveel atmosfeer en presence uit een 2-kanaals stereo opname te destilleren en deze compleet natuurlijk te presenteren, zodat een schokkend duidelijker beeld wordt verkregen in de opnameruimte. Zoals geen enkele decoder, brengt Logic-7 de opnameruimte de luisterruimte in.

Maar ook bij films en muziek in 5.1 surround wordt door de MC-12 volledig gebruik gemaakt van de 7-kanaals architectuur van Logic-7: een compleet homogeen geluidsbeeld wordt hoorbaar, waarbij er heel duidelijke sturing optreedt van links zij, naar links achter, naar rechts achter, naar rechts zij als de soundtrack daarom vraagt… Dit gaat veel verder dan het mono achterkanaal van zowel EX als ES.

De stereo subwoofers bieden een voordeel t.o.v. van een enkele sub. Ook in de bas bevindt zich toch veel stereo-informatie, die dan ook als zodanig wordt weergegeven. Een apart LFE sub-kanaal zorgt ervoor dat een evt. derde sub kan worden geoptimaliseerd voor LFE en de andere twee voor muziek. Heel flexibel dus.

De analoge doorvoer van signalen is zeer goed. Naast een indrukwekkende surround decoder is de MC-12 dus ook een hoogwaardige analoge voorversterker. Goed om te weten voor de LP-liefhebbers!


EDITORS' CHOICE