REVIEW

Meridian 861/Lexicon MC-12

Garmt van der Zel | 25 september 2002 |

Lexicon MC-12

Filosofie en geschiedenis

David Griesinger2De naam Lexicon is legendarisch in de professionele wereld. De beroemde Lexicon galm (Lexiverb) is een industriestandaard voor studio`s over de hele wereld. Ook de gitaar effectapparatuur is bekend door zijn transparantie en behoudt van de "sound" van aangesloten instrumenten. Ook houdt Lexicon in de persoon van David Griesinger (zie ook: http://www.world.std.com/~griesngr/) zich bezig met onderzoek naar akoestiek in de ruimste zin. De kennis die hiermee wordt opgedaan wordt zowel in de concertzaal als thuis toegepast. Zo zijn er bijvoorbeeld al vele akoestisch bepaald niet optimale muziekzalen door het gebruik van steunluidsprekers en Lexicon apparatuur omgebouwd tot groots en ruimtelijk klinkende ruimtes.

Lexicon logo2De ervaring voor thuisapparatuur is minstens zo indrukwekkend: al in 1988 kwam Lexicon uit met de beroemde CP-1 en CP-2 surround voorversterkers, surround processors met een voor die tijd ongeëvenaard precieze Dolby ProLogic surround decoder. Dit waren tevens de eerste apparaten met een ProLogic schakeling volledig in het digitale domein. Deze decoders werden al snel gevolgd door de CP-3 (met THX post-processing) in 1992. In 1996 bracht Lexicon de DC-1 "digital controller" uit, een volledig in het digitale domein werkende processor met de revolutionaire Logic-7 matrix decoder. Dit 7-kanaals matrix surround systeem weet uit een 2-kanaals bron een 7-kanaals geluid te destilleren met verbluffende natuurlijkheid en precisie. Het geluid van deze "DSP preset" is absoluut niet te vergelijken met de "Hall" en "Disco" surround van vele andere merken. Samen met Trifield van Meridian, Axis-6 van Citation en sinds kort Dolby ProLogic II een van de meest indrukwekkende surround matrix decoders op de markt. Na diverse updates, waarbij THX, Dolby Digital, DTS en THX Surround EX aan de decoder konden worden toegevoegd, werd de DC-1 na wat kleine ontwerpwijzigingen en een verhoogd aantal digitale inputs uitgebracht als DC-2 in 1999. In hetzelfde jaar kwam een nieuw topmodel uit, de MC-1. Opvallend aan alle surround producten van Lexicon is altijd de enorme gebruikersvriendelijkheid geweest. Alle instellingen zijn zeer logisch gerangschikt en zijn te maken met slechts 4 toetsen.

Lexicon MC-122Lang stond de MC-1 aan de top als processor tot andere merken (waaronder Meridian, maar ook Theta en EAD zich al jaren schaarden) een inhaalslag begonnen. Door de snel voortschrijdende techniek in de surround-wereld was zelfs de MC-1 snel verouderd geraakt (vooral de op de MC-1 ontbrekende 5.1-kanaals input was hier debet aan).

Het bleek tijd voor een nieuw topmodel, die de strijd aan kon gaan met het beste van het beste, een zo compleet mogelijke uitrusting, zo breed mogelijke uitbreidingsmogelijkheden en een chic en gelikt uiterlijk (vanwege de professionele afkomst van het merk waren de processoren tot dan toe nooit een toonbeeld geweest van esthetiek). De MC-12 en MC-12B waren geboren! Hier besproken is de MC-12, het model dat het zonder gebalanceerde uitgangen moet doen.


EDITORS' CHOICE