ARTIKEL

Hoofdtelefoons

5. Hoofdtelefoons en alles wat er rond hangt

Echt grote aankondigingen rond hoofdtelefoons bleven uit op High End, maar tegelijkertijd waren ze wel overal. Bij Focal werd bijvoorbeeld nog eens benadrukt hoe succesvol de Elear en de Utopia wel zijn. We verwachten bij de Fransen binnenkort nog meer hoofdtelefoonnieuws. Ze krijgen het in Nederland wel wat lastiger, want grote rivaal Audeze heeft nu een betere distributie en zal misschien wel zichtbaarder worden. In München toonden ze alvast een in-ear tegenhanger voor hun LCD-4-vlaggenschip. Het blijft verbluffend hoe het Amerikaanse merk er in slaagt om de voorheen grote magnetic planar-technologie naar oortjes te brengen.

Die andere grote high-endrivaal, HiFiman, blijft echter niet bij de pakken zitten. Ze leggen de lat weer wat hoger qua premiumproducten met de Susvara, een nieuw magnetic planar-topmodel, die je nog het liefst moet gebruiken met de EF-1000-versterker. De uiteindelijk kostprijs is onbekend, maar we durven wedden dat de combinatie op meer dan 10.000 euro uitkomt.

Pioneer mikt wat lager, met een betaalbaardere versie van zijn ondergewaardeerde SE-Master 1 (die met de hand gebouwd wordt door één Japanse werknemer van Pioneer!). De 1.000-euro kostende SE-Monitor 5 is eveneens een over-ears hoofdtelefoon die er heel fraai en modern uitziet. Pioneer levert zowel ongebalanceerde als gebalanceerde kabels mee, een erkenning dat gebalanceerde luisteren bij hoofdtelefoonfans in de lift zit. Kijkende naar de specificaties, dan lijkt de nieuwe Pioneer goed geschikt om met een DAP als Pioneers XDP-300R te combineren.

Wie bezig is met betere hoofdtelefoons, investeert snel in randapparatuur zoals DAC’s en hoofdtelefoonversterkers. Niet toevallig was er op dat vlak veel te beleven op de show. Eén test waar we alvast naar uitkijken is van de Chord Electronics Hugo 2, een geüpdatete versie van één van de best scorende DAC/versterkers op de markt. De Hugo 2 komt er wat later aan dan verwacht omdat Chord als klein bedrijf meer energie dan verwacht moest stoppen in de Poly, een module voor de populaire Mojo. De Poly bouwt de Mojo om tot streamer en DAP én is zelfs Roon Ready, maar kende wel een lastige software-ontwikkeling. De problemen zijn echter van de baan, hoorden we van de Nederlandse importeur, en de Poly zou binnen afzienbare tijd beschikbaar zijn.

De mooiste hoofdtelefoonversterker die we spotten, stond bij een merk dat vooralsnog geen distributie in de Benelux heeft: Auris. Het is een Servische fabrikant die luxematerialen zoals leder en hout prachtig combineert met buizentechnologie, bijvoorbeeld in een topmodel als de Headonia. De versterker klonk in München behoorlijk straf, zelfs op de minder indrukwekkende hoofdtelefoon die Auris als demomodel gebruikte.

Ook heel elegant zijn de spullen van Questyle, in onze regio verdeeld door Terrason Audio. Ze hebben allerlei leuks voor hoofdtelefoonfans maar ook voor gebruik met luidsprekers, zoals de knappe goudkleurige Reference System.


EDITORS' CHOICE