NIEUWS

Event: Borgen - Het toneelstuk door NNT

Menno Bonnema | 09 mei 2016
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 02 mei 2016

Het begon allemaal met de uitermate succesvolle televisieserie Borgen. Voor wie niet van televisiekijken in het algemeen (en tv-series in het bijzonder) houdt, en voor wie deze serie totaal ontgaan is, hier een korte beschrijving van wat je ‘gemist’ hebt. De serie behandelt de Deense politiek, gezien door de ogen van de premier Birgitte Nyborg (weergaloos gespeeld door Sidse Babett Knudsen)  en de rol van de media en de invloed van de politiek en die media op haar privéleven. Misschien vraag je je af: wat heeft dit met muziek te maken? Welnu: in de tv-serie viel naast het geweldige acteerwerk ook de prachtige muziek op. Die was voor rekening van de Deense muzikant en componist Halfdan E. De muziek weet er in de tv-serie voor te zorgen dat zelfs de saaiste politieke vergaderingen van een zekere spanning worden voorzien. De tv-serie inspireerde het Noordelijk Nederlands Toneel om er een negen (!) uren durend toneelstuk van te maken. Op 16 april gingen we kijken in stadschouwburg De Lawei in Drachten. Hoe pakt zo’n ‘remake’ uit?

Borgen op de planken

Het vergt nogal wat moed om een zo’n succesvolle tv-serie te vertalen naar het toneel. Maar het zal je wellicht niet ontgaan zijn: bijna alle bezoekers van deze voorstelling reageren superenthousiast en de recensies van de critici zijn overweldigend. Dat komt in de eerste plaats door de topprestaties van de hoofdrolspelers. Met name actrice Malou Gorter overtreft daarbij de hoofdrolspeelster in de serie.

Muziek: Eef van Breen

Een belangrijke vraag bij de totstandkoming van de toneelversie zal zijn geweest: hoe houden we het publiek negen uur lang betrokken? Welnu, daarbij speelt de muziek een essentiële rol. En daar lag voor ons ook de grootste verrassing. Die muziek wordt verzorgd door de Eef van Breen Group, inderdaad onder leiding van Eef van Breen. We zullen het hier maar bekennen, wij hadden nog nooit van de man gehoord. Maar we kunnen bij deze ook oprecht beloven dat we hem ook nooit meer zullen vergeten, want hij liet een tamelijk onvergetelijke indruk achter. Met hulp van nog vier muzikanten zorgde hij niet zozeer voor de muzikale omlijsting, maar veel meer voor de muzikale verbinding tussen de verschillende episodes. Daarbij liep Van Breen voortdurend tussen de toneelspelers door, terwijl hij speelde op trompet of trombone.

We hebben maar even gegoogled en daarbij vonden we dat Eef van Breen al wordt getypeerd als de Nederlandse Chet Baker. Verder: “Je hebt jazz, je hebt jazz-improvisatie en dan heb je ook nog Eef van Breen.” Wist Van Breen met zijn trompet ons al flink te beroeren, op een gegeven moment hoorden we ook een prachtige zangstem vanaf het podium. Het was eerst even zoeken waar die vandaan kwam (was het nou een mannen- of een vrouwenstem?), maar die bleek dus van dezelfde Van Breen afkomstig te zijn. Niet te geloven, hoe mooi! En terwijl hij zijn medemuzikanten stond te dirigeren, leek het wel of hij ook de acteurs en actrices ‘regisseerde’. Wat in feite ook  zo was, want vaak moesten de spelers op het toneel op het juiste moment na de muziek hun tekst inzetten (en vice versa).

De tv-serie Borgen wordt door de acteurs en actrices op een ongelofelijk indrukwekkende manier naar een toneel- en theaterstuk vertaald. Maar vooral door de muziek van Eef van Breen krijgt de voorstelling een extra dimensie. Mocht je nog de kans hebben: gaat dat zien (en vooral horen). Nog tot en met 12 juni 2016 op tournee door Nederland.


EDITORS' CHOICE