NIEUWS

Album: Frightened Rabbit – Painting of a Panic Attack

Menno Bonnema | 09 mei 2016
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 02 mei 2016

Deze uit Schotland afkomstige formatie is al weer toe aan haar vijfde album, maar wij kenden ze nog niet. Hebben wij zitten slapen? ‘Mijn naam was haas, ik wist van niks’, zullen we hier maar zeggen. Gelukkig zijn we net op tijd wakker geworden uit onze winterslaap. Om te kunnen genieten van het ineens veelbelovende, sprankelende lenteweer én vooral: van dit verrukkelijke album van Frightended Rabbit. En, zul je je misschien afvragen, hoe klinkt een bang konijn? Nou, met die angst valt het ogenschijnlijk allemaal wel mee. Het is vooral de openheid en kwestbaarheid van het geluid van de band dat opvalt. En ja, dat geluid is heel erg ‘gedrenkt’ in de Engelse indie-muziek. Het is te verleidelijk om niet referenties te noemen: denk aan Editors en het verleden jaar doorgebroken Bear’s Den. We moesten zelfs even aan het vroegere Comsat Angels denken. En zo zijn er nog wel wat namen te noemen uit de melancholieke rock-hoek.

The National

Eén naam mag daarbij niet ontbreken; die van Aaron Dessner, lid van The National. Hij zat bij het vastleggen van de nummers op dit album achter de knoppen in de studio, en dat is te horen. Dessner weet goed elk nummer van de juiste instrumenten-inkleuring te voorzien, om zodoende telkens de liedjes een extra dimensie mee te geven. Die is de éne keer stemming melancholiek (luister naar Little Drum) en een andere keer juist vol met andrenaline gevuld (Get Out).

Maar daar waar de (overigens prachtige) stem van zanger Matt Berninger bij The National vaak een heel nadrukkelijke stempel van weemoed en melancholie nalaat, daar weet zanger Scott Hutchison een iets sprankelender en optimistischer indruk achter te laten.

Verhuizing

Het hele album Painting of a Panic attack handelt trouwens wel degelijk over angst. Frontman Hutchinson verruilde nog niet zo lang geleden de Schotse Hooglanden voor een verblijf in Los Angeles. Een grotere verandering in landschap is bijna niet denkbaar. Wat doet dat met een mens? En als je daarbij ook nog een groot deel van je vrienden (en bandleden) achterlaat? De ontdekkingstocht in het nieuwe land en het gemis van het oude vertrouwde zijn verwerkt in bijna alle nummers op het album.

De verandering van omgeving heeft ervoor gezorgd dat de band niet in een bepaalde sleur is geraakt, dat nieuwe wegen zijn ingeslagen, maar dat er ook waardering voor wat er ooit was, is gekomen. Dat maakt dit album tot een prachtige, muzikale zoektocht naar nieuwe plekken en naar oude liefdes.

Frightended Rabbit is dit jaar te zien op het festival Down The Rabbit Hole. En nee: dat is geen grap…


EDITORS' CHOICE