NIEUWS

Apparaat: Panasonic DMP-UB900 UHD Blu-ray speler

Menno Bonnema | 09 mei 2016
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 02 mei 2016

Panasonic brengt als een van de eerste producenten een echte Ultra HD Blu-ray speler op de markt. “Fijn,” zul je misschien nu denken. “Maar wat kunnen we daarmee en is zo’n speler nou echt zinvol?” Wij zeggen: lees verder…

Ultra HD: wat is dat?

Ultra HD is de volgende stap in verfijnde beeldweergave. Hebben we met de Blu-ray speler en schijven een ‘beeld-plaatje’ van 1980 x 1080 lijnen, bij UHD gaat het aantal lijnen naar een verviervoudiging van 3840 x 2160. Dat noemen we dan 4K beeld. Of zoals een collega-journalist het zo mooi uitdrukte: “Ultra HD Blu-ray is gewoon een Blu-ray schijf op steroïden”. 4K televisies en projectoren zijn al een tijdje verkrijgbaar en ook Netflix biedt al mondjesmaat 4K-materiaal aan via haar streamingsdienst. Maar nu is er dan eindelijk ook een UHD Blu-ray speler in Nederland op de markt verkrijgbaar: de Panasonic DMP-UB900. UHD Blu-ray schijven zouden nu weldra moeten volgen. Bij de aanschaf van de UHD speler van Panasonic krijg je alvast twee UHD schijfjes: Mad Max: Fury Road en San Andreas. Maar goed, blijft de vraag: wat voegt UHD toe aan Blu-ray? En een nog diepere vraag: zit het grote publiek nog wel te wachten op een nieuw soort schijf? In onze vorige High Five hebben we nog het 20-jarige bestaan van de dvd-speler besproken. Toen kwam ook aan bod dat de dvd nog steeds een hogere omzet scoort dan de Blu-ray. Trek je die ‘lijn’ door, dan kom je automatisch bij de vraag of er toekomst is voor UHD-schijven. In ieder geval is er dan nu een speler op de markt die UHD Blu-rays kan afspelen.

De speler

De Panasonic DMP-UB900 onderscheidt zich niet in uiterlijk. Zet je hem naast een andere Blu-ray speler van de Japanners (die overigens allemaal hoog van kwaliteit zijn), dan zie je niet echt verschil. Dat verschil zit hem echt van binnen. De speler ondersteunt 2160p-beeldmateriaal met 60fps,  zogenaamde rec2020-kleuren (deze standaard beschrijft niet alleen hogere resoluties, maar ook een veel groter kleurbereik dan tot nu toe mogelijk was) en HDR Beelden met een lagere resolutie kunnen worden opgeschaald naar 2160p. De speler heeft twee HDMI-outputs, waarbij de tweede bedoeld is voor alleen audio. Hierdoor kan de speler worden gebruikt met audiosystemen die geen doorlusmogelijkheid hebben en/of geen HDMI 2.0 ondersteunen. Analoge audio kan uitgestuurd worden via de vergulde cinch-(tulp-)aansluitingen. Dat kan in stereo of in 7.1-surround. De digitaal-naar-analoogconversie wordt verzorgd door 192kHz/32bit-dacs. Hi-res audio wordt aangeboden in zo’n beetje alle formaten: wav, flac, mp3, aac, wma, dsd en alac. Dankzij de gigabit-netwerkaansluiting is het ook mogelijk om bestanden vanaf je thuisnetwerk af te spelen door middel van DLNA. Daarnaast is het mogelijk om beelden via Miracast draadloos naar het scherm te streamen.

The results

 Wij kunnen het sowieso waarderen als een producent met vernieuwende producten (met vernieuwende technieken) op de markt komt. Dat is zeker het geval met deze DMP-UB900 UHD Blu-ray speler. De speler zorgt ervoor dat de lat op het gebied van letterlijke verbeelding weer hoger wordt gelegd. Wat dat in de praktijk betekent? Een verbeterde kleurweergave, wit wordt (nog) helderder, zwart wordt (nog) donkerder en daartussen komen weer meer nuances. Maar graag testen wij deze eerste UHD Blu-ray speler in Nederland natuurlijk eens in de praktijk om met eigen ogen ons oordeel te kunnen vellen.


EDITORS' CHOICE