ARTIKELGeithan

Luisteren

Werner Ero | 31 januari 2016 | Fotografie Werner Ero | Geithan

Aan het eind van de uitgebreide rondleiding en de verschillende medewerkers (20 vaste krachten en 20 inval medewerkers) die graag iets wilden vertellen over het desbetreffende onderdeel waar ze mee bezig waren, wordt het tijd om terug te keren naar de luisterruimte. Want nu we met eigen ogen hebben kunnen aanschouwen aan wat voor enorm hoge kwaliteitseisen alle Geithain modellen moeten voldoen, ben ik zeer benieuwd naar de weergave en het onderlinge vergelijk van alle modellen. De Geithain luisterruimte is met geschatte maten van 7 x 12 meter, zonder meer groot te noemen en toch staan ten tijde van ons bezoek alleen nog maar de actieve modellen opgesteld. De passieve modellen kunnen op verzoek ook nog eventueel worden opgesteld, maar klinken volgens Olaf altijd wezenlijk minder dan de actieve modellen. Vandaar de keuze om alleen de actieve modellen permanent opgesteld te hebben staan.

Als bronnen zijn in de luisterruimte diverse cd-spelers van Denon en Marantz aanwezig, terwijl een zelf ontwikkelde Geithain voorversterker met een groot beeldscherm waarop je kunt zien welk model er op dat moment speelt, zorgt voor de feitelijke aansturing. Van links naar rechts staan voor ons opgesteld: de grootste actieve vloerstaander ME 800K, studiomonitor RL 901K, Stephan’s thuisreferentie ME 901K1, kleinere studiomonitor RL 930K, studio werkpaard RL 941 en de piepkleine RL 906 monitor. Het hele gezelschap staat op indrukwekkend dominante wijze in de volle breedte voor ons uitgestald en na extra koffie en de nodige uitleg van bedrijfsleider Olaf August, worden we alleen gelaten. Met prettige nieuwsgierigheid halen we onze meegebrachte cd’s tevoorschijn waarna we gezamenlijk besluiten om met de ME 901K1 te beginnen. Vooral omdat ik die al bij Stephan thuis heb gehoord en zodoende een goede indruk krijg hoe de luidsprekers op deze andere veel grotere ruimte reageren. Het eerste wat we vervolgens horen zijn gelukkig opvallend grote gelijkenissen met de veel kleinere ruimte bij Stephan thuis. Een veelbelovende start! Uiteraard kan er in de enorme ruimte bij Geithain minder extreme druk in het laag worden opgebouwd dan in de kleine ruimte bij Stephan thuis, maar de overeenkomsten zijn groter dan de verschillen.

Als volgende luidspreker gaan we verder met de piepkleine RL 906 monitor. Eigenlijk geen goede match voor de veel te grote ruimte en daarbij maak ik ook nog eens de klassieke fout om het enorm vol en krachtig geproduceerde Fink album ‘Wheels turn beneath my feet’, op een te luid volume af te spelen. Gevolg is ineens een luide vervorming van een speaker systeem waarbij de kleine woofer tot ver boven zijn grenzen wordt gedwongen qua conusuitslag. Vlug herstel ik mijn fout en nu kunnen we wel horen we dat ook deze kleine RL 906 over de typische Geithain genen beschikt. Lang niet zo groots en krachtig als de grotere broers, maar wel weer heel coherent, gefocusseerd en met die typische kernachtige nuchterheid die zo typisch voor dit merk blijkt te zijn. Uit nieuwsgierigheid maken we nu een uitstapje naar het grootste model uit de serie, de echt grote ME 800K. Deze 88 kilo zware behemoth is een beest in de waarste zin van het woord. Niet alleen serieus groot qua afmetingen (110 cm hoog, 50 cm breed en 44 cm diep), maar naast de coaxiale 3-weg configuratie, nu ook voorzien van de extra ondersteuning van twee reusachtige 40 cm grote woofers! Maar wat ik min of meer een beetje verwacht gebeurd bij het luisteren totaal niet. Want ook al horen we meteen dat het laag nu nog krachtiger overkomt, opgeblazen of bombastisch komt het echter niet over. Het is meer een gevoel eindeloze reserves.

Iets wat later in de meetgegevens duidelijk wordt bevestigd. Want de ME 800K kan pieken tot wel 126 dB op onvervormde wijze weergeven! Maar ook op lagere niveaus is er gelukkig nog steeds sprake van volop verfijning en vooral meer klankkleur dan ik bij de andere Geithain terug hoor. Toch is de feitelijke ster van deze demo, uiteindelijk de RL 901K. Dit blijkt de studioversie van het systeem wat Stephan thuis als referentie gebruikt te zijn. En nog wat meer dan bij de high-end variant, is de professionele versie nog wat accurater, transparanter en meer waarheidsgetrouw. Iets wat mede door de afstemming uiteindelijk tot een geweldig groot en los stereobeeld leidt. Als denkbeeldige hekkensluiter is de kleine RL 930K de volgende aangename verrassing. Wat warmer en misschien uiteindelijk ook ietwat (prettig) gekleurder dan de overige weergevers, slaat deze weergever een bijna ideale brug tussen professioneel accuratesse en uren lekker in de muziek weg kunnen dromen. Daarbij is deze weergever een echte muzikale alleseter en is hij met € .020,- per paar voor serieus geïnteresseerden denk ik nog net betaalbaar en ook nog eens bijzonder (woon)kamervriendelijk!

Conclusie
Wat een kennismaking, wat een reis en vooral wat een producten! Ik zal hier echt niet gaan vertellen dat Geithain nu het ideale merk is voor ieder type luisteraar. Dat zeker niet, want van de hoge mate aan accuratesse, de geen blad voor de mond nemende directheid en wijd opengetrokken dynamische contrasten, houdt nu eenmaal niet iedereen. Maar kijk ik dan wat verder dan heb je voor zonder meer redelijke bedragen toch wel heel veel luidspreker voor je geld. Weergevers die er voor gemaakt zijn de waarheid te laten horen, met letterlijk alle muzieksoorten goed overweg kunnen, een heerlijk eigenzinnig en uitgesproken uiterlijk bezitten en vooral voor praktisch iedere akoestiek en ruimte geschikt zijn! Vooral dat laatste is denk ik het USP (Unique Selling Point) voor de producten van dit merk. En vergeet u last but not least, ook niet dat er bij al deze modellen ook nog eens een levenslange reparatieservice hoort! Want tot in de lengte der dagen kunnen de zelf ontworpen en gefabriceerde onderdelen op de aanwezige machines, desgewenst gewoon weer opnieuw worden vervaardigd! Dus ‘Qualität aus Deutschland’, maar dan nog echt!

Reissaudio
tel: 06-24833040
e-mail: info@reissaudio.nl
www.reissaudio.nl


EDITORS' CHOICE