ARTIKELGeithan

Fabrieksbezoek Musikelectronic Geithain – Actieve luidsprekers voor iedere ruimte


Werner Ero | 31 januari 2016 | Fotografie Werner Ero | Geithan

Voor dit verhaal ben ik letterlijk en figuurlijk verder gegaan dan ik ooit eerder heb gedaan. Want niet alleen is mijn eindbestemming dit keer ver oostelijk gelegen, maar blijkt het qua bedrijfsvoering ook om een razend interessante smeltkroes van voormalig communistische en kapitalistische opvattingen te gaan... Ontwerper Joachim Kiesler, met zijn onderneming Musikelectronic Geithain, is dan ook een visionair met hele duidelijke en vaak vooruitstrevende ideeën. Denkbeelden die hij ondanks het drukkende regime van de voormalige DDR, uiteindelijk op perfecte wijze wist te realiseren. Lees mee op mijn reis naar deze verre uithoek van onze audiohobby en over een kennismaking met luidsprekersystemen die wel eens voor heel veel mensen een ware uitkomst zouden kunnen blijken te zijn.

Maar voor ik met het eigenlijke verhaal wil beginnen, is het denk ik goed en belangrijk om te vertellen hoe dit fabrieksbezoek nu eigenlijk tot stand is gekomen. Daarvoor moet ik terug naar eind 2013 en mijn test van het op dat moment nog volslagen onbekende Franse merk La Rosita en de instap Loreley streamer. De uit Duitsland afkomstige –maar uitstekend Nederlands sprekende– sympathieke importeur Stephan Reis van Reissaudio is de importeur van dit mooie merk. Tijdens de testvoorbereidingen raken we in gesprek over onze hobby en denkbeelden. Wat mij meteen opvalt is de dromerige blik wanneer hij het over Geithain luidsprekers heeft. Dat is toch wel zijn ultieme droom en zo anders en vooral zoveel beter dan alle andere luidsprekers die hij ooit eerder heeft gehoord. Nu hoor ik veel vaker meningen van mensen die een bepaald product het allerbeste vinden. Maar tijdens de La Rosita test en onze gesprekken, kom ik er toch al snel achter dat de denkbeelden van Stephan zeker niet zomaar uit de lucht zijn komen vallen. Want wanneer ik mij op een rustig moment zelfs eens verdiep in het voor mij op dat nog moment onbekende luidsprekermerk, blijkt deze onderneming over een geweldig interessante geschiedenis te beschikken. Daarbij blijkt er vandaag de dag een grote en uitgebreide reeks luidsprekermodellen te bestaan onderverdeeld in vooral verschillende toepassingen. Maar vooral stuk voor stuk voorzien van een zeer consequent doorgevoerde ideologie. Want bij alle modellen loopt de puntbronbenadering met gebruikmaking van coaxiaal opgebouwde eenheden en actieve aansturing, als een sterke rode draad door het programma. Geen slechte gedachte als je zoveel mogelijk parameters zelf wilt sturen en in de hand wil houden.

Hoewel mijn interesse nu duidelijk is gewekt, moet ik eerlijk zeggen dat het min of meer eerste euforische gevoel op een gegeven moment toch weer langzaam wegzakt. De La Rosita test is namelijk op dat moment al weer een poosje daarvoor afgerond en de voor velen herkenbare dagelijkse drukte eist weer al mijn aandacht op. Totdat Stephan mij op een gegeven moment in opperste staat van verrukking opbelt met de niet mis te verstane mededeling of beter gezegd kreet: ‘Werner, ze staan er nu echt en o wat zijn ze mooi!’ jubelde hij. ‘Eh, wat staat er dan Stephan?’ spreek ik nog half in gedachten met waar ik op dat moment mee bezig ben, op licht verstrooide wijze terug. ‘De Geithain ME901K1 luidsprekers natuurlijk! Dat is één van hun beste luidsprekers en één die naast nog enigszins vriendelijke afmetingen, ook is voorzien van een afzonderlijke eindversterker per kanaal en de mogelijkheid om de weergevers perfect op je ruimte af te stemmen! Voor mij is het precies dit model waar ik al jaren van heb gedroomd en nu is het dan eindelijk gelukt en realiteit! Ook al zijn ze nog hagelnieuw, toch zou ik je graag al willen uitnodigen om je te laten horen waar we het nu al die tijd over hebben gehad’. Mede door dit telefoongesprek neemt mijn nieuwsgierigheid meteen weer in alle hevigheid toe en is een afspraak dan ook snel gemaakt. Stephan en zijn gezin blijken in een ruim nieuwbouwhuis in Amstelveen te wonen. Maar eenmaal binnen in de gezellige en duidelijk door de twee jonge kinderen gedomineerde zeer grote huiskamer, ontwaar ik helemaal niets van wat maar op een Geithain luidspreker zou kunnen lijken? Stephan ziet mijn onderzoekende en even later verbaasde blik en moet het volgende moment breeduit lachen. ‘Nee Werner, we zijn alleen maar even beneden om koffie, thee en wat versnaperingen te halen. Wat jij zoekt staat namelijk op een andere locatie in huis.’ Zo gezegd, zo gedaan en even later bevinden we ons met een dienblad op het tweetal trappen wat ons naar de U-vormige zolderverdieping leidt...

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »