ARTIKEL

Linn Radio

Ook het Engelse Linn heeft een eigen radio station dat te vinden is op http://radio.linnrecords.com. Het zendt uit in 320kbps en telt drie muziek genres: algemeen, jazz en klassiek. De uitgezonden muziek komt uit de eigen collectie van het Linn label. Als je overschakelt tussen de PS Audio stream en de Linn stream, dan is het verschil tussen 192kbps en 320kbps een flink verschil. 320 is toch echt de standaard voor internet radio voor muziekliefhebbers. Maar dit is pas het begin.

Het vanuit Seattle uitzendende station KEXP spant de kroon met streams tot 1.4Mb (megabit) per seconde. De uitzendingen zijn vanuit een archief te beluisteren of direct live. Voor het afspelen is of de Silverlight speler nodig of een plugin voor de Internet Explorer. Seattle is Microsoft City, vandaar. Toch is het een goed voorbeeld van wat er mogelijk is qua techniek. Ga naar http://kexp.org en kies voor On Demand om het archief te openen.

Een tweede station dat hoog scoort op de resolutie schaal is het Noorse NRK, http://www.nrk.no . De website is in het Noors, maar eenvoudig te bedienen. Vooral liefhebbers van Scandinavische jazz en klassiek worden hier goed bediend.

Op dit moment staan we nog aan de rand van het nieuwe openbare luisteren. Volgens ons geeft LastFM de richting aan waar het met streaming radio heen moet. Zelf je programma samenstellen vanuit een enorme geindexeerde bibliotheek. Dat wordt dan voor een bescheiden bijdrage naar je muziekinstallatie gestreamd in de hoogst mogelijke resolutie.

Opmerking van de redactie:

Oplettende lezers missen in bovenstaande opsomming wellicht het sinds kort in Nederland verkrijgbare Spotify. Maar Spotify is geen internetradio, maar veel meer een enorme verzameling vrij te streamen muziek waaruit je zelf playlists kunt samenstellen. Of playlists van andere kunt draaien...en dan lijkt het wel weer een beetje op radio.

Kijk voor meer info over Spotify op: http://www.spotify.com/nl/new-user/


EDITORS' CHOICE