ARTIKEL

Gelukkig is er internet

Maar gelukkig is er internet. De meeste grote radiostations hebben tegenwoordig ook een internet versie die streaming radio uitzendt. Zo kan een Amerikaan nu ook naar Radio4 luisteren en het blijkt dat dat er nogal wat zijn. Van het commentaar tussendoor hebben ze door de taalbarriere geen last. Daarnaast heeft Radio4 geen lastige reclames er lukraak tussendoor en, dit is een heel belangrijke reden, Radio4 zendt op internet uit met een hoge bitrate van 268kbps.

En het is dus de hoge bitrate die naast het aanbod van het genre muziek en de mate van irriterende DJs en reclame een internet station aantrekkelijk maken. Maar hoe kom je nu achter internet radiostations die de moeite waard zijn? De lijst die iTunes je geeft bevat nu niet echt de meest aantrekkelijke stations. Maar er is een andere manier.

Er bestaan meerdere zogenaamde meta sites op internet die als een radio gids werken. Daarbij zijn er ook die zich richten op stations met een hogere bitrate. Bij http://www.hdiradio.com/content/256k_high_definition_stations.html is een overzicht te vinden van stations die met 256kbps uitzenden. Bitrates varierend tussen 192 en 320kbps zijn te vinden bij http://192kbps.internet-radio-guide.netVia de HDI radio link zijn streams die met Jetcast worden uigezonden te ontvangen. Jetcast heeft als voordeel dat er nauwelijks hiks in de stream zitten en dat er geen maximum aan het aantal luisteraars is. De ontvangst is daarom heel stabiel. HDI verbreekt bovendien de verbinding niet na een uur luisteren wat veel andere stations wel doen. Voor de ontvangst is een Jetcast client nodig die snel en eenvoudig te installeren is. In de stream zijn wel advertenties opgenomen. De 192kbps.internet-radio-guide.net URL geeft toegang tot een lange lijst radiostations van zo’n beetje elke plek op aarde die in hoge(re) resolutie uitzenden. Helaas is de lijst niet te doorzoeken. We hebben wel gevonden dat vanaf pagina 15 de bitrates hoger worden. Zo kwamen we daar de 320kbps stream van Zappateers tegen die vanuit Duitsland veel bootlegs van Zappa het net opstuurt. Ook de hooggewaardeerde 320kbps stream van AVRO’s Light Classical staat op dezelfde pagina.

We geven het hierboven al aan met de Zappa bootlegs, internet radio en legaliteit zitten in een nauwe verstrengeling. Iedereen kan een eigen zender beginnen en zijn muzikale keuzes de wereld insturen. Net als met de piratenzenders gebeurt dat veelal zonder afdracht van rechten. Naast het helemaal niet afdragen van rechten zijn er ook de nodige verwikkelingen die regio gebonden zijn. In principe is internetradio wereldwijd te ontvangen maar er zijn toch beperkingen. Een zeer aantrekkelijk internet radiostation waar intelligentie in is ingebouwd is Pandora. Dit is een Amerikaans station dat gelieerd is aan het Music Genome Project. Dit laatste maakt een soort DNA profiel van een muziekstuk waarbij gelet wordt op ondermeer toonsoort, ritme, harmonie en syncopatie. De gebruiker van Pandora geeft een song op en Pandora speelt deze af en geeft gelijk een lijstje met overeenkomstige songs die de gebruiker met grote waarschijnlijkheid ook zal waarderen. Uiteraard zit er een link naar een of meerdere adverteerders waar de muziek gekocht kan worden. Maar het plezier met Pandora in Nederland – en de rest van de wereld buiten de VS – was snel over in verband met een rechten kwestie. Het resultaat is dat alleen muziek naar een Amerikaans IP adres gestreamd kan worden. We willen hier geen uitgebreide uitleg geven hoe je een Amerikaans IP krijgt maar we willen wel de zoektocht op internet wat verkorten door deze link te geven want de gegevens zijn openbaar en het werken via een proxy is legaal: http://www.how-to-hide-ip.info/2009/08/20/13-tools-to-access-pandora-from-outside-us

 

 


EDITORS' CHOICE