ARTIKEL

Last FM

Helemaal legaal, hoogst interessant maar niet gratis is LastFM. Dit is voor ons het beste medium om aan nieuwe muziek te komen. Ga naar www.last.fm en schrijf je in. Je ontvangt een emailtje met de activering van je account bij LastFM.

De eerste keer wordt je gevraagd een aantal favoriete artiesten op te geven. Die komen dan alvast in je profiel te staan. Je kunt een van deze aanklikken of een andere artiest invullen in het zoekvenster. Als voorbeeld nemen we Zita Swoon. Stef Kamil Carlens’ band begint te spelen en een filmpje begeleid de muziek. Wanneer we wat naar beneden scrollen in het scherm komen we Radio Zita Swoon tegen.

Door op deze link te klikken opent dit aangepaste radio station en laat een aantal gerelateerde muzikanten zien. Zo komen we dEUS, Gorki, Mintzkov Luna, Raymond van het Groenewoud en De Mens tegen. Overeenkomst is Vlaanderen en allemaal heel leuke muziek. Elk van deze artiesten heeft ook weer een eigen radio station die weer gerelateerde artiesten met hun radio stations hebben. Een heel web van muziek.

LastFM is niet gratis. De eerste 30 tracks zijn dat wel en daarna kost LastFM niet meer dan 3 euro per maand. Dit is heel schappelijk voor een radio station dat de meest onbekende muziek bij je brengt. Daarbij is de stream zelf reclamevrij. De reclame staat op het scherm en is verbonden met de verkoop van muziek.

Het grote nadeel van LastFM is de toch lage bitrate van 128kbps in MP3 formaat. Dus als kennismakingsmedium is LastFM van harte aanbevolen. Als kwaliteits streamer niet echt. De reden is waarschijnlijk dat met allerlei software zoals Stationripper de streams eenvoudig op te nemen zijn. Het blijft een computer omgeving.

Ook steeds meer audio bedrijven hebben streaming audio in de vorm van radio ontdekt. Als eerste willen we PS Audio noemen dat begonnen met een radio station genaamd e-tracks. Het is te vinden op http://78.40.39.146:8010 en het station maakt gebruik van Shoutcast. De nu nog 192kbps uitzendingen zijn met iTunes of Media Monkey makkelijk te ontvangen. Het radio station put uit een eigen mediabibliotheek van 375.000 tracks die nog wordt uitgebouwd naar 500.000. Verder is de planning om in totaal 10 stations met elk een eigen muziekstijl op te zetten. De stations blijven reclame vrij en blijven gratis te ontvangen. Het achterliggende idee is om de PS Audio Networkbridge die in de PWD DAC een plaatsje kan vinden aan internet te koppelen en de radio uitzendingen via een iPhone/iPad app of PC te bedienen. Het begin is er en de uitzendingen hebben in ieder geval de potentie om straks een groot publiek van kwaliteitsmuziek te bedienen.

 


EDITORS' CHOICE