ARTIKEL

Plug and Play

Installatie van de AVpro WP is heel eenvoudig en letterlijk plug and play. De meegeleverde software stelt de gebruiker in staat om de beveiliging aan te passen vanaf een aangesloten computer. Daarvoor zijn de adressen nodig van de Devolo adapters en die staan onderaan de adapters zelf. Een installatie hulp, een wizard, helpt de installatie in een paar minuten te doen. Daarna is er een verbinding mogelijk tussen NAS en server. Let wel op dat als er ook internet verbinding nodig is ook de router die naar de buitenwereld gaat ook een dLAN adapter nodig heeft. De configuratie ziet er dan uit als:

  • NAS met dLAN adapter bijvoorbeeld in de meterkast
  • Muziekserver met dLAN adapter in de luisterkamer
  • (A)DSL router met dLAN adapter

Uiteraard kan er op een dLAN adapter worden bespaard in deze opzet als de NAS en de muziekserver dicht bij elkaar staan en een Ethernet hub wordt gebruikt. Deze hub verbindt met Ethernet kabels de muziekserver en de NAS terwijl de hub zelf met het stroomnet netwerk is verbonden met een dLAN adapter. Dit heeft dan wel als nadeel dat de lawaaierige NAS in de buurt van de muziekserver komt te staan. Qua kosten zit je op ongeveer 125 euro per adapter. Dit is dan voor de AVpro WP versie die als voordeel boven de wat goedkopere modellen een netfilter heeft en hogere snelheden voor doorvoer biedt. Van de opgegeven 200Mbits/sec blijft in de praktijk een reeële 90Mbits/sec over wat voldoende is voor streaming music en zelfs video. Voor een kleine 100 euro is er overigens al een complete starterkit te koop die met een reeële 80Mbits/sec werkt en uit twee adapters, twee Ethernet kabels en de software bestaat.

Wat in de praktijk wel is gebleken is dat de adapters soms de verbinding kwijt raken na een (flinke) dip in de stroomtoevoer waarbij de lampen merkbaar zachter gaan branden. De remedie is dan de adapters uit de wandcontactdoos te halen en ze weer terug te steken. Gelukkig komen dit soort ‘brown outs’ niet vaak voor. Daarnaast moet je voldoende ventilatie ruimte om de adapaters aanhouden want ze worden vrij warm.

Naast een simpele installatie procedure, het ontbreken van de noodzaak om lange kabels door het huis te trekken blijkt dLAN ook gehoormatig goed te functioneren. Sterker, als alles eenmaal werkt merk je niet eens dat het signaal via het stroomnet gaat. PLC is dus een prima alternatief voor een thuisnetwerk met muziek in de hoofdrol.


EDITORS' CHOICE