ARTIKEL

Het nieuwe luisteren deel 5 – HomePlug

In vorige afleveringen van Het Nieuwe Luisteren hebben we al de mogelijkheden besproken om muziek op te slaan met gebruik van NAS technologie. Een NAS bestaat uit een of meerdere harde schijven die tesamen met een klein stukje software in een kastje zijn gebouwd. Dit kastje is in verband met de afgegeven warmte en het geluid dat de schijven produceren op afstand te plaatsen van de muziekspeler, de server. Er moet echter wel een verbinding tussen de server en de NAS worden aangelegd. Voor die verbinding hebben we steeds Ethernet, dus een kabel, gebruikt en aangeraden.

Om een thuisnetwerk aan te leggen, en daar hebben we het in feite over bij een NAS en server configuratie, zijn er meer mogelijkheden om de verbinding te maken. Het eenvoudigst lijkt WiFi. Met WiFi is een draadloze verbinding tussen twee of meer apparaten aan te leggen. Een WiFi router wordt in de buurt van de binnenkomende internet verbinding – bijvoorbeeld (A)DSL of kabeltelevisie – opgesteld en deze zendt en ontvangt naar en van andere WiFi apparatuur.

In het geval van een NAS en een muziekserver zullen deze ook WiFi ‘enabled’ moeten zijn. In voorkomende gevallen zal een omvormer als een D-Link DWL-G810 Bridge nodig zijn om de Ethernet uitgang van het apparaat klaar te maken voor WiFi gebruik. Is een dergelijke aanpassing gemaakt, dan zijn de betrokken apparaten ‘door de lucht’ met elkaar verbonden. Het WiFi protocol en de huidige apparatuur staan garant voor een zo goed als storingsvrije overdracht die goed te beveiligen is. Dit laatste is sterk aan te raden omdat veelal naast muziek overdracht via het thuis WiFi network ook gegevens van aangesloten computers meegaan op het WiFi signaal. Denk eens aan on-line aankopen waarbij creditcard gegevens worden uitgewisseld. Dat gaat niemand wat aan, dus een beveiliging is op zijn plaats. De overdrachtsnelheid van WiFi is ruim genoeg om muziek zonder hikken in het signaal door te geven.

Toch heeft WiFi als medium wel wat bezwaren. WiFi is wat duurder dan Ethernet in aanleg omdat de te gebuiken kastjes wat duurder zijn en er in het geval van een NAS en muziekserver ten minste twee bridges nodig zijn. Dan is er de beveiliging zoals hierboven al aangehaald die niet noodzakelijk is bij een bedraad Ethernet netwerk. Een meer controversieel maar zeker niet te onderschatten nadeel zijn de gezondheidsrisico’s van draadloos verkeer.


EDITORS' CHOICE