ARTIKEL

Het alternatief

We willen hier niet de hele welles-nietes discussie aanhalen, daar staat internet al redelijk mee vol. Het enige wat we willen aangeven ter overweging is dat in Frankrijk er een verbod geldt op mobiele telefoons en WiFi gebruik op lagere scholen. Jonge kinderen zijn gevoeliger voor de straling die vrijkomt bij het gebruik van de genoemde technieken en lopen – in ieder geval in de ogen van de Fransen – een groter risico op schade. Willen we dat risico nemen of kiezen we voor een alternatief?

Er is namelijk een uitstekend alternatief dat vele voordelen biedt. Het alternatief heet HomePlug. HomePlug is een alliantie van ruim 70 bedrijven die binnen de alliantie zich tot doel hebben gesteld om PLC, Power Line Communication, te promoten en de technieken eromheen verder uit te breiden. Het woord is hier dus al gevallen en het is het magische woord: power line. HomePlug is een techniek om gegevens uit te wisselen waarbij er als medium gebruik wordt gemaakt van het stroomnet. Het idee is heel simpel; zorg ervoor dat de in ieder huis of kantoor aanwezige elektrische bedrading als ‘netwerk kabel’ wordt gebruikt.

Elektrische bedrading om gegevens over te versturen. Dat klinkt best wel link. Iedereen heeft wel eens een optater gehad van dat stroomnet en dat is een belevenis die je niet graag nog eens wilt meemaken. Is het daarom dan wel veilig om dit net als medium te gebruiken? Het antwoord is ronduit ja.

Ons elektrische network is bedoeld om stroom te distribueren met een frequentie van 50 Hz. Als je het network zoals dat in een huis is aangelegd in een drie dimensionale tekening zou samenvatten, dan zie je een complex geheel van hoofdlijnen en de meest vreemde aftakkingen. Denk daarbij maar aan de hoeveelheid verdeeldozen en stekkerblokken die in de loop der jaren in een huis een plaatsje vinden. Voor een communicatie netwerk is die topologie best een probleem. Dan is er nog het gegeven dat de gebruikte bedrading sterk verschilt. Van standaard installatiedraad tot letterlijk lampensnoer. Dit is ook al een uitdaging voor een communicatie netwerk. Als laatste variabelen zijn er de aangesloten apparaten die allemaal een eigen belasting vormen. Van de energievriendelijke spaarlamp tot de stroomvretende wasdroger, allemaal aan datzelfde netwerk, en naast de belasting op het net, leveren ze ook nog eens stoorsignalen terug het net op. Die laatste kennen we maar al te goed als ze invloed hebben op onze audio beleving. In het kort komt het dus op neer dat het elektriciteits netwerk in huis een varieerend amplitude en fase gedrag kent afhankelijk van de frequentie.


EDITORS' CHOICE