PS Audio en Audiac

Een treetje of wat hoger moet je bijvoorbeeld de PS Audio Perfect Wave Transport Memory Player inschalen. Al stond hij in dit geval niet op zijn best in de ontvangsthal opgesteld als visitekaartje van de nieuwe trend die hij vertegenwoordigt. Hij is ook geschikt voor hoge resolutie files zoals die bijvoorbeeld via het net (de techniek is ingebouwd) te downloaden zijn. Of van speciale DVD’s. Hij speelt in combinatie met de bijpassende DAC.En inderdaad – zoals de gastheer al aangaf – op een behoorlijk hoog niveau. Ook met de ingebouwde speler trouwens, waarvan de datastroom van een paar minuten wordt gebufferd om betere resultaten te bereiken. De PWT kan –zoals het met het oog op de veelzijdigheid wel eens plastisch wordt uitgedrukt – zowat tapdansen, maar de term Memory Player is wat vrij gekozen. Je kunt er achterop alle mogelijke opslagmedia op loslaten, tot solide state flashgeheugen aan toe, maar meer memory dan de buffer zit er niet in.
No problem verder. Veelzijdigheid is in elk geval troef, ook in de aansluitingen. Zowat elke denkbare digitale toepassing komt in aanmerking. Bovendien kan de combinatie dankzij een aanraakbeeldschermpje voor de bediening van onder andere de volumeregeling direct aan een eindtrap worden aangesloten.  

Audiac

Ook bij Audiac viel nogal wat nieuws te melden. Bont gepluimd, om het zo maar eens te zeggen. Ook onder het plaatwerk. Zo is er bij Wadia een ‘nieuw’ spelermechanisme te noteren. Feitelijk een Oostenrijkse revival, maar dan verbeterd, van de roemruchte Philips Pro techniek.

Ook bij Cyrus nieuws op dat vlak. Daar heeft men drie stappen achteruit gedaan om de laser en software van hun speler eens helemaal fris te ontwerpen. Volgens woordvoerder Bert Bazuin een verrassend grote vooruitgang. ,,De gedachte was eigenlijk heel logisch: het systeem hoeft niet de klappen op te vangen als in een rijdende auto, terwijl de basis daar wel ligt. Nu is de demping en controle veel fijner geregeld en dat zorgt voor minder leesfouten. En dus is het ook minder nodig om tussen de nog goed gelezen punten te interpoleren.”Spectaculairder om te zien waren de noviteiten van Mark Levinson en in lijn met de trend natuurlijk ook de nieuwe Ayre D5Xe. Een ‘alleseter’ met voortreffelijke speler die tot Blu-Ray aan toe slikt. Hij is ook via de USB op een computer aan te sluiten, waarbij de keten profiteert van een ingebouwde asynchrone DAC die net als de gespecialiseerde ‘losse’ Ayre USB DAC op hoog niveau opereert.  Het duo omzeilt de klok van de PC en neemt het heft zelf in handen. Met zo te horen met zeer heilzame effecten. Niet goedkoop, trouwens.


EDITORS' CHOICE