Studio Alkmaar Show 2010

De Studio Alkmaar Audio show heeft zijn vorm – of moet je zeggen klank – kennelijk gevonden. Na de succesvol verlopen primeur van vorig jaar heerste in het AZ voetbalstadion wederom een ontspannen sfeer. Wel lekker druk, maar doorgaans toch met voldoende mogelijkheden om de sets van je keuze rustig te beluisteren. Al was er zondag misschien wat veel volk op de been. Uiteindelijk kwamen er totaal zo’n 1800 liefhebbers naar Alkmaar. De helft meer dan tijdens de eerste editie. HiFi leeft.

Zaterdag. Buiten traint de selectie van AZ nog een laatste maal voor de kraker in de Rotterdamse Kuip de dag erna. "Zo’n jongen moet je toch een beetje het goede gevoel geven," melden de kenners buiten aan het hek van het trainingsveld over de zojuist vertrokken verdediger Sebastien Pocognoli.Ook binnen in de ontvangstruimte van het stadion hoor je vergelijkbare kennersgesprekken. Maar dan op ander gebied. "Twee maal tien Watt levert hij. En je kunt er de krant ’s avonds bij lezen. Maar mooi!"  De sfeer is – u voelt hem – ontspannen. Liefhebbers onder elkaar. En dat kun je lang niet van alle evenementen zeggen. Dat levert trouwens ook gemoedelijk  ‘verkeer’ in de luisterruimtes op. Even wachten is het vooral op de kennelijk megapopulaire broodjes kroket in de centrale ruimte. Ze komen met plateaus tegelijk van een keuken elders in het gebouw. Iets met de brandweer en een frituurunit kennelijk. 

Hoog tijd om een eerste verkenningsrondje te maken over de twee verdiepingen vol audio juweeltjes. Nu eens geen kakofonie van geluid. De deelnemers wisselen elkaar handig af met de demo’s. Zonder ergens speciaal naar te luisteren valt één detail meteen op: de afwezigheid van draaitafels. Welgeteld één Acoustic Solid - met Benz element - moest de vlag van vinyl dragen. En deed dat trouwens met verve op een opvallende combinatie van hoogwaardige Advance Acoustic voor- en eindversterkers en Von Schweikert luidsprekers.

Was het ontbreken van het doorgaans toch ruim aanwezige vinyl een signaal dat er verandering in de lucht zit? Organisator Ben Hoedjes denkt van niet: "Dat lijkt me erg kort door de bocht. Het is wel zo dat server-achtige techniek en streaming heel actuele digitale trends zijn. Diverse van de aanwezige importeurs doen ook best in draaitafels, maar het vraagt misschien wel erg veel aandacht voor zo’n show, dus laat je het wat eerder thuis."


EDITORS' CHOICE