Musical Reality, Hansted Audio en Heijmans

Nog zo’n geval van ‘waar staat de woofer’ noteren we bij de wat onceremonieel aan het eind van een gang opgestelde set van Musical Reality. Toch viel er een heuse primeur te beluisteren: de kleinste weergevers die Von Schweikert nu in huis heeft. Unifield One. Monitors feitelijk, waarbij – heel passend - in samenwerking met de BBC de puntjes op de i werden gezet. Overigens met als bron een al even kersvers multi media systeem van Niveus Media. Versterking: KR. De eerste indruk is dat hun rol beslist niet beperkt blijft tot studioachtige situaties, want ze vulden als gezegd op overtuigende wijze de toch behoorlijk merkwaardig gevormde, diepe ruimte. Op zich al knap. Er is immers gekozen voor een ‘unifield’ aanpak van het compacte  luidspreker concept (dual concentric). Hoe dan ook: veelbelovend en een nadere kennismaking waard.

Ruimte

Over ruimtelijk gesproken: wat dat betreft, speelde ook Hansted Audio zijn deuntje mee. Met – hoe kan het anders – een Jadis geïntegreerde buizenversterker en cd-speler, maar ook de in verhouding bijna futuristische Qsonix Q110 muziek server in een glansrol. Midden in een grote zaal onderstreepte Hansted nog maar eens dat één plus één soms meer is dan twee. Als je buizen aan electrostaten koppelt. De Martin Logan Spire in dit geval. Ze verdwenen figuurlijk gesproken uit beeld, om een opvallend ruimtelijk geluidsplaatje te kunnen schilderen. Ook wanneer je wat verderop wandelde om bijvoorbeeld even naar de Peachtree USB versterkers te kijken. Niet te beluisteren op dat moment, maar volgens kenners iets bijzonders.

Servers

À propos servers: het is duidelijk de trend van het moment. Waarbij de meer geavanceerde modellen langzamerhand een meer dan waardige opponent worden voor zelfs de beste high end cd-spelers. De niet zelden fenomenale veelzijdigheid van al dan niet met streaming techniek uitgeruste apparaten staat sowieso buiten kijf, maar Audio Show organisator Ben Hoedjes voorspelt dat ‘we’ er ook kwalitatief nog lang niet zijn. "De komende jaar nog dusdanige stappen genomen wordt dat de strijd nog spannender wordt. En daarna komen ze misschien zelfs op een hoger plan. Dat zal niet lang duren."De range is breed. Van een populair product als dat van het herboren Myryad. De Mi is een stijlvolle en compacte all in one oplossing die in zekere zin doet denken aan de Arcam Solo.  Het wachten bij de Mi is op een overtreffende trap in de vorm van ‘computerachtige’ uitbreiding en streaming mogelijkheden. Gezien de actuele trends hoef je niet gestudeerd te hebben om te voorspellen dat het niet lang zal duren. Zeer het bekijken en beluisteren waard – uiteraard via huismerk Focal in dit geval - bleek ook de Myryad MX serie. Waarvan de eindversterker MXA-2150 in actie kwam. Een soort modulaire oplossing, in dit geval met vier versterkerunits ingebouwd, maar mogelijkheden tot maximaal zeven stuks.


EDITORS' CHOICE