REVIEWMarantz

Conclusie

René Smit | 05 november 2012 | Marantz

Dit spektakel smaakt naar meer en nog een handvol films wordt uit de kast getrokken. Zo bekijk ik een aantal scènes uit de film Wanted waarbij vooral de achtervolging door de stad met een paar Amerikaanse muscle cars heerlijk is om te bekijken en beluisteren. De grommende V8 motoren worden in volle glorie ten gehore gebracht. Gladiator met in de hoofdrol Russel Crowe blijft een film waarop je niet uitgekeken raakt. Het grote gevecht in de arena is een lust voor oog en oor. De detaillering in het beeld is fantastisch en de kleuren bijzonder fraai. De geluidsweergave is van eenzelfde niveau. Het gedeelte waarin de gladiatoren belaagd worden door soldaten in gevechtswagens heb ik niet eerder zo realistisch in mijn luisterruimte gehoord. De overgang van front- naar surroundspeakers is zo goed dat het lijkt alsof je er midden in zit. Wanneer ik luister naar mijn eigen set-up is de aansluiting tussen voor en achter speakers duidelijk minder goed voor elkaar.

Jurassic Park blijft een goede graadmeter voor de kwaliteit van de laagweergave. Reeds in één van de eerste scènes, waarin de expeditieleden per helikopter op het eiland arriveren, is dit goed te horen. Niet alleen is het diepe grommende lage geluid van de motoren bijzonder levensecht maar vooral de manier waarop de ruimtelijkheid wordt weergegeven is erg goed. Je hoort heel duidelijk het geluid van de helikopter weerkaatsen tussen de rotsen. De spraak blijft wederom keurig overeind ondanks het omgevingslawaai.

Natuurlijk had ik al een paar meerkanaals SACD’s beluisterd maar ook Blu-Ray is een medium bij uitstek voor muziekweergave in hoge resolutie. Twee voorbeelden die mij persoonlijk zeer kunnen bekoren zijn Where The Light Is van John Mayer en Live At The Royal Albert Hall van Adele. Bij de eerste titel is de beeldkwaliteit niet echt referentiemateriaal, het oogt allemaal wat donker en groezelig. De UD5007 weet er in ieder geval voor te zorgen dat de donkere partijen goed doortekend blijven zodat er ook daar details te zien zijn. Het geluid daar in tegen is bijzonder goed te noemen. Het concert is min of meer verdeeld in drie sessies. De eerste volledig akoestisch, vervolgens met bescheiden begeleiding en het laatste gedeelte met een volledige band. Uit de “band set” kies ik voor het nummer Gravity. Het gitaarspel is kristalhelder en heel genuanceerd met daarboven de zo kenmerkende ietwat nasale stem van John Mayer. De surroundervaring is optimaal en je waant je als kijker/luisteraar in de zaal. Bovenal weet de combinatie UD5007 en SR5007 de muzikale boodschap heel goed over te brengen. Er is geen spoortje scherpte of hardheid te horen, de muziek vloeit heerlijk uit de speakers. De stem van zangeres Adele kan op sommige audiosets een onaangenaam randje hebben. Bij de Marantz set is hier gelukkig geen sprake van. Wel blijft het zo kenmerkende karakter van haar stem behouden. Love Song is mijn favoriet van haar album 21. Met de live uitvoering doet ze er wat mij betreft qua emotie nog een schepje bovenop. De geluidskwaliteit van de Blu-Ray disc is vele malen beter dan de bijgeleverde CD versie. De UD5007 en SR5007 hebben er geen enkele moeite mee om dit verschil te laten horen. De weergave is zelfs zo boeiend dat ik in plaats van een enkele song bijna het volledige concert bekijk en beluister.


Marantz UD5007 

Natuurlijk kan de SR5007 veel meer dan muziek weergeven middels de UD5007 Universal Disc speler. De receiver beschikt over een tuner welke, aangesloten op het kabelnetwerk, prima geschikt is voor casual luisteren. Wil je meer zenders beluisteren dan biedt Internetradio uitkomst. De kwaliteit hiervan is wisselend maar dat ligt aan de bron en niet aan de SR5007. Dan is er nog de mogelijkheid om via de USB ingang een iPod aan te sluiten of deze, wanneer de iPod dit ondersteunt, draadloos via AirPlay met de receiver te laten communiceren. Dit leverde bij mij thuis nog een hilarisch tafereel op. Mijn dochter selecteerde op haar iPod Touch per ongeluk de receiver als weergever waardoor er plotseling muziek door de huiskamer schalde… Het geeft echter wel aan hoe simpel contact kan worden gemaakt tussen beide apparaten. Afhankelijk van hoe de muziek is opgeslagen kan de kwaliteit van de weergave verrassend goed zijn.

Conclusie
De combinatie UD5007/SR5007 is een begerenswaardige set. Voor een relatief betaalbaar bedrag haal je een uiterst muzikale combinatie in huis. Zowel in stereo als in surround leveren receiver en speler uitstekende prestaties. De SR5007 beschikt over ruim voldoende aansluitingen en de meest recente techniek. Auddyssey MultEQ XT werkt perfect en super eenvoudig en is voor de gevorderde gebruiker nog handmatig te fine tunen. Om alle mogelijkheden van de SR5007 te doorgronden kan men gebruik maken van de uitgebreide handleiding. Deze wordt helaas alleen op Cd-rom meegeleverd. Begrijpelijk uit kostenoverwegingen, maar persoonlijk vind ik het makkelijker om met de handleiding op schoot vanuit de luisterpositie aanpassingen te doen. Dit kleine minpuntje doet niets af aan de weergave die deze set weet te realiseren. Evenwichtig, vloeiend en detailrijk zo is de weegave het best te omschrijven. Goed voor jarenlang muziek en filmplezier. Marantz maakt mijn hooggespannen verwachtingen wederom moeiteloos waar. Een betaalbare topset!

Aanvullende informatie:

Marantz SR5007: 849, - euro
Marantz UD5007: 649, - euro

Distributeur:
Marantz Benelux
Beemdstraat 11
5653 MA Eindhoven
Tel. 040-2507800
www.marantz.com

Gebruikte apparatuur:

•vM CA350 voorversterker
•vM PA350 eindversterker
•vM PHM3 SE phonotrap
•vM SA230vM SACD speler
•Funk Vector III draaitafel met RB300 arm
•Shelter 301 element
•Panasonic DMP-BD30 Blu-Ray speler
•Audiovector S3 Avantgarde Arreté speakers
•Audiovector K-C Signature centerspeaker
•Polk FX3i surround speakers
•Panasonic TH42PV45 plasmascherm
•Marantz SR5600 surround receiver

Bekabeling en accessories:
vM SQ interlinks, vM SC3R luidsprekerkabels, Inakustik AC1502-6 stekkerblok, Inakustik HDMI kabels, Supra Lorad netsnoeren, AHP klankmodule, Quadraspire QX25 voetjes, Quadraspire Q4L audiorack

MERK

EDITORS' CHOICE