REVIEWMarantz

Marantz SR5007 en UD5007


René Smit | 05 november 2012 | Marantz

Met de komst van de splinternieuwe Marantz SR5007 receiver en UD5007 universal disc speler in mijn luisterruimte maak ik ook gelijk een trip down memory lane; ik realiseer me dat ik al vanaf begin jaren ’80 onafgebroken een component van Marantz in bezit gehad heb. Ooit begon ik met een Superscope versterker en tuner met de zo kenmerkende paars verlichte zenderschaal. Daarna volgde diverse versterkers, tuners en receivers.

In mijn eerste echt serieuze audioset fungeerde een gemodificeerde Marantz CD62 cd-speler als bron. Toen ik naast stereoweergave wilde proeven van surround geluid werd een SR4300 surround receiver aan de set toegevoegd, later opgevolgd door mijn huidige SR5600. Blijkbaar is er (onbewust) een klik tussen apparatuur van Marantz en mij.


Marantz SR5007

Receiver en speler in het kort
Bij het uitpakken valt direct op dat de SR5007 receiver een stuk compacter is dan de normaal door mij gebruikte SR5600. De behuizing is aanmerkelijk ondieper wat het plaatsen in een (wand)kast of rack waarschijnlijk een stuk eenvoudiger maakt. Zowel de receiver als speler hebben het voor Marantz kenmerkende gebogen front, wat de apparatuur een luxe uitstraling geeft. Het zou te ver voeren om alle ins en outs van de receiver hier te bespreken.

De SR5007 is werkelijk volgepakt met techniek en de nieuwste snufjes. Enkele highlights zijn Audyssey MultEQ XT automatische kalibratie, Configuratie Assistant, Dynamic Volume Control, 3D/4K video upscaling en volledige netwerkfunctionaliteit. Tevens is de SR5007 voorzien van Spotify. De software update hiervoor is begin september beschikbaar gekomen. Voor oktober staat er verder nog een update gepland die de AV-Receiver gapless laat spelen alsook geschikt maakt voor het afspelen (streamen of via USB) van FLAC-HD (192/24), WAV en ALAC bestanden. De eindversterker levert 100watt RMS aan 8Ohm voor alle 7 kanalen. Voor een volledig overzicht kun je kijken op de website van Marantz.


Marantz UD5007

De UD5007 universal  disc speler speelt 3D Blu-ray discs, DVD, DVD-Audio, SACD en CD’s. Net als de SR5007 beschikt de UD5007 over netwerkfunctionaliteit. Voor de weergave van surroundgeluid dien je gebruik te maken van de HDMI uitgang. Stereoweergave kan middels de analoge 2-kanaals uitgang.

MERK

EDITORS' CHOICE