REVIEWMarantz

Opstellen, aansluiten en inregelen

René Smit | 05 november 2012 | Marantz

Beide apparaten vinden probleemloos een plekje in mijn Quadraspire Q4L rack. Hiervoor moeten mijn vM SA230 multispeler en Marantz SR5600 receiver tijdelijk verhuizen naar de zolderetage. Normaal gesproken wordt de receiver “slechts” gebruikt als tuner en voor de surroundweergave bij het bekijken van films. De nieuwe SR5007 wordt echter stand alone ingezet en gaat daarom ook een set Audiovector Avantgarde Arreté luidsprekers aansturen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van vM SC3R luidsprekerkabels. Een Audiovector K-C Signature luidspreker dient als centerspeaker en een paartje Polk FX3i dipoolluidsprekers neemt de surroundkanalen voor zijn rekening. Bekabeling voor de center en surround speakers is van het merk Inakustik. Zowel de SR5007 als de UD5007 worden van stroom voorzien door een Supra Lorad netsnoer. In de meterkast zit een gescheiden audiogroep met een AHP klankmodule in plaats van de standaard schakelautomaat. De digitale en analoge apparatuur hebben beide een eigen Inakustik AC1502-6 verdeeldoos.

Bij het aansluiten van de UD5007 Universal Disc speler op de SR5007 receiver komt het eerste voordeel van de voortschrijdende techniek te voorschijn. Slechts één HDMI kabel is voldoende, dit in tegenstelling tot de zes interlinks die ik normaal gesproken gebruik. Opgeruimd staat netjes! Vanuit de SR5007 receiver gaat een HDMI kabel richting een Panasonic TH42PV45 plasmascherm. Hoewel al een aantal jaartjes oud en “slechts” geschikt voor maximaal 1080i is het door een professionele ISF callibratie toch een prima referentie scherm. Om de UD5007 in een andere context te kunnen beoordelen wordt deze analoog met mijn vM CA350 voorversterker verbonden middels een vM SQ interlink.


Marantz SR5007 achterkant

Na alle aansluitingen te hebben gecheckt kan de stroom erop en de set ingeregeld worden. Hiervoor wordt uiteraard voor beide apparaten gebruik gemaakt van een GUI (Graphic User Interface). Het instellen van de UD5007 is relatief eenvoudig en wijst de weg vanzelf. Voor de SR5007 receiver geldt hetzelfde zeker gezien het enorme aantal mogelijkheden. Audyssey MultEQ XT neemt het inregelen van de luidsprekers voor zijn rekening. Hiervoor dient je de meegeleverde meetmicrofoon aan te sluiten op de SR5007 receiver. Audyssey meet in een tijdsbestek van circa tien minuten vanaf acht verschillende posities de juiste waarden. Natuurlijk is het mogelijk om na de Auto Set-up handmatig wijzigingen aan te brengen maar slechts de veeleisende gebruiker zal hier behoefte aan hebben. Aangesloten op het thuisnetwerk kan de SR5007 muziekbestanden van een PC of NAS afspelen. Muziek vanaf een Apple product kan draadloos via AirPlay weergegeven worden.

Ook zijn er gratis Apps beschikbaar om een iPod/Pad of Android telefoon als afstandsbediening te gebruiken. De standaard meegeleverde afstandsbediening is overigens ruim bemeten en overzichtelijk ingedeeld en daarmee een stuk gebruiksvriendelijker dan de versie die bij mijn SR5600 receiver behoord.

MERK

EDITORS' CHOICE