ARTIKEL

Elvis, Pink Floyd en The Doors

Letterlijk een paar passen verder staat de enorme 1975 Lincoln Coupé van Elvis, maar ook de witte ‘overall met roesjes en glitters’ die je vanzelf voor de geest springt als je aan Elvis denkt. En een handgeschreven setlist van de bijbehorende performance (’74, Memphis). Zijn volledige collectie (inmiddels) klassieke auto’s vind je overigens nog altijd op zijn landgoed Graceland, in Memphis, Tennessee.

We hebben even stilgestaan bij de hotrod van ZZ Top (zie onder), een enorme collectie gitaren van alle mogelijke grootheden en een heel aardige collectie klassieke platen- en tape spelers. Niets wordt echt heel uitgebreid uitgewerkt, maar als je er even de tijd voor neemt, vind je ontelbare zaken waar je toch even je aandacht aan wil geven. En die soms zelfs kippenvel bezorgen. Zo is er een enorme opstelling van The Wall, en U2’s Zoo TV.

'ZZ Top-mobiel' ((c) Rob van Ginneken)

Toch zit de echte pret hem vooral in de films, oude televisiebeelden en vaak ook ogenschijnlijk kleine objecten als de opvallend uitgebreide Doors collectie. Inclusief zeer herkenbare leren jacks – maar ook het padvindersuniform - van hun kopman, een handgeschreven gedicht van een 10-jarige Morrison, en een brief van ‘justitie’ aan de ouders van Jim Morrison – waarin geschreven staat hun zoon is veroordeeld voor obsceniteiten op het podium in Miami. En zelfs zijn overlijdensverklaring, afgegeven door de Amerikaanse ambassade in Parijs.

Kortom: je kunt in twee uur door het rockmuseum heen wandelen om sfeer te proeven, maar je kunt er ook soepel twee dagen doorbrengen. Ook dan mis je zeker diepgang bij sommige grote namen, maar de collectie is imposant en zorgt zo hier en daar voor heus kippenvel.

Veel van die indrukken – we komen niet elke dag in Cleveland immers - kun je trouwens ook digitaal opdoen als je eens flink gaat zwerven door alles wat de website www.rockhall.com te bieden heeft. Vergeet zeker niet om ook naar hun bibliotheek en archieven te surfen, die eerder dit jaar zijn geopend.

Al het beeldmateriaal courtesy of Rock and Roll Hall of Fame and Museum, Cleveland, Ohio


EDITORS' CHOICE