ARTIKEL

Zwijmelen

Wat er allemaal te zien is in een museum waarvoor de eerste spade in 1993 de grond in is gestoken door Chuck Berry en Pete Townshend? En waarvoor de opening werd verricht door onder andere Yoko Ono en Little Richard?

Het antwoord op die vraag hangt voor een deel af van de datum van je bezoek, want in de top van de achterste – halve – piramide wisselt de ‘hoofdpersoon’.

In ons geval is The Grateful Dead leidend onderwerp, en dat geeft maar meteen aan dat je rock and roll volgens de organisatoren kennelijk heel breed mag nemen. Maar inderdaad zijn er in de wereld ontelbare ‘Deadheads’ (fans), dus waarom ook niet? Zij zwijmelen zonder twijfel bij de podiumopstelling van de band, met de fameuze Wall of Sound speakers, McIntosh versterker-rekken en natuurlijk de instrumenten, inclusief de Rosebud gitaar van Jerry Garcia.

Eigenlijk is dat ook waar het in dit museum om draait: je voelt bijna de aanwezigheid van de grootheden zelf. In andere speciale tentoonstellingsruimtes vinden we bijvoorbeeld een fotocollectie van een befaamde Cleveland deejay uit de fifties. Een speciale The Beatles expositie met instrumenten uit de sixties en seventies. Inclusief de grote drum van Ringo Star (’64), de Yamaha piano van Lennon (’79) en de 1969 Rickenbacker 425 gitaar van Harrison.


EDITORS' CHOICE