ARTIKEL

1100 Rock & Roll Boulevard

Het is bij ons bezoek eigenlijk alleen als rockmuseum herkenbaar aan de enorme aankondiging van een Grateful Dead expositie – ‘sponsored bij McIntosh’ - en een serie manshoge gitaren die het toegangsplein omzomen. Van een grote dosis subtiliteit kun je Amerikanen uiteindelijk ook niet beschuldigen.

Aftikken
We wandelen binnen tussen bezoekers uit alle hoeken van de States, maar ook Japanners en Indiërs schuiven aan. Commercie is hier troef. Dat wordt meteen helder als je de glazen piramide betreedt en in de rij aan mag sluiten om 22 dollar af te tikken. Maar niet voordat je foto door de huisfotograaf is genomen. Na je bezoek kun je die digitaal in een achtergrond van eigen keuze laten monteren, alsof je zelf in het rockmuseum thuis hoort. Tegen een fikse betaling, uiteraard.

Onze kloeke professionele fotocamera wordt met enig afgrijzen bekeken. Bij het binnenwandelen wordt hij met een trekbandje ‘gezekerd’ om te zorgen dat we niets fotograferen dat – vanzelfsprekend ook tegen fikse betaling – in de museumcatalogus beschikbaar is. Of zou het echt kloppen dat er zoals gezegd copyrights op rusten? Dacht het niet…

We gaan met een lange roltrap omlaag naar de enorme ondergrondse afdeling van de Rock & Roll Hall Of Fame. Een beetje zoals in het Louvre start daar namelijk de rondgang, met een kijkje in de vroege historie - de roots van de rockmuziek.

Roots
De gehele collectie is onderverdeeld in de cruciale tijdperiodes van de ontwikkeling van de muziekstijl, en dat wordt uiteraard ‘uitgetimmerd’ met exhibits van allerlei grote namen. Je moet er wel even voor in de stemming komen; ondanks een tentoonstellingsoppervlak van dik vijfduizend vierkante meter kun je er soepel in een paar uur doorheen wandelen. Maar dat is dan kijken zonder iets in je op te nemen. Terwijl elke meter een verhaal apart is. Trek er daarom gerust minstens een halve dag voor uit.

Overigens kunnen al te jonge bezoekers zich die moeite besparen, want die komen nauwelijks aan hun trekken. Heel veel grootheden zijn hier alleen te vinden als ze toevallig tijdens een bezoek hun handtekening ergens hebben neergezet. Of op een van de muziekevenementen die in Cleveland worden gehouden aanwezig zijn.


EDITORS' CHOICE