ARTIKEL

Universele speler

Ook het vermelden waard is de bi-amp mode, waarbij een uitgang is voorzien voor het aansturen van een subwoofer. De uitgang is voorzien van een instelbaar hoogfilter (40/60/80/100 Hz). De signaal/ruisverhouding van de voorversterker is -110 dB, de eindversterker zit op -107 dB bij 1W en maarliefst -130 dB bij 180W. De kanaalscheiding bedraag 80 dB en dat is geen geringe prestatie.

Voor het afspelen van media is de M5 SACD/CD-speler en de M55 universele speler voorzien. De M5 kan m.b.t. SACD zowel stereo als 5.1 schijven afspelen. Daarnaast wordt CD (inclusief R en RW) ondersteund. Op het gebied van gecomprimeerde audio wordt MP3 en WMA ondersteund. In de speler is een schakeling opgenomen voor het afspelen van HDCD.

Intern worden alle DSD signalen van de SACD schijfjes niet eerst omgezet naar PCM voordat ze digitaal worden verwerkt. De speler heeft bass management voor de analoge 5.1 uitgang en een composite beelduitgang voor een OSD (On Screen Display). De analoge uitgangen zijn volledig gebalanceerd en voor 2 en 5.1 kanaals geluid worden gescheiden DAC`s gebruikt. Verder is de speler voorzien van een AES/EBU digitale uitgang en zowel optische als coaxiale digitale uitgangen zijn voorzien.

De M55 universele speler accepteert alle schijfformaten, inclusief SACD en DVD-A. Voor het beeld is de speler uitgerust met een Faroudja DCDi Video Upsampling unit waarmee DVD signaal naar 720p of 1080i kan worden omgezet. Met een projector die geschikt is voor dit signaal wordt een prachtig scherp beeld weergegeven, ook bij grote beeldformaten. Ik was verbaasd hoe scherp het (grote) beeld was bij de surround demo. Zeer fraai. De speler is uiteraard voorzien van een HDMI uitgang voor digitaal beeld en geluid en is voorzien van zeer een hoge kwaliteits video DAC (Analog Devices 12 bi)  en audio DAC`s (Burr Brown 24 bit 192kHZ + DSD Audio DACs voor alle kanalen).

De M55 is gedemonstreerd in combinatie met de M15 surround voorversterker en M25 7-kanaals eindversterker. Bij de demonstratie werd gebruik gemaakt van DALI Helicon luidsprekers in een 7.1 configuratie met B&W wandmontage achterluidsprekers. Voor het beeld werd gebruik gemaakt van een Infocus IN76 projector op 720p formaat. Hoewel de demoruimte aan de kleine kant was voor de gedemonstreerde apparatuur, werd een spectaculaire demo gegeven. Een haarscherp beeld en een zeer strak en uitgebalanceerd geluid maakte het wat mij betreft een adembenemende beleving. De leus “Bad sound kills good movies”, die de winkelketen HiFi Klubben hanteert om mensen aan te sporen te investeren in goede surround apparatuur, is leuk bedacht, de surround demo in de winkel overtuigt potentiële kopers wellicht nog veel meer. De NAD Masters Series belooft veel moois voor wie hoge eisen stelt aan beeld- en geluidskwaliteit, dat was na de demo wel duidelijk! NAD heeft met de M15/M25/M55 de EISA award gewonnen in de catagorie High End Home theatre systeem 2006-2007.

De zomer is nog niet voorbij, maar met de natte maand augustus lijkt de herfst alweer begonnen. Jammer voor de zomerliefhebber, prettig voor de hifi-liefhebber, want het audio-seizoen is gestart. Met de nieuwe producten van Dali en NAD wordt het een mooi seizoen, of het nou blijft regenen of niet!

EDITORS' CHOICE