ARTIKEL

bezoek NAD en Dali

Tijdens de “Press Conference 2006”, gehouden op woensdag 16 augustus in Kopenhagen, hebben de Deense luidsprekerfabrikant DALI en de Canadese audiofabrikant NAD nieuwe producten aan de pers voorgesteld. HiFi.nl was erbij en maakte verslag van de aankondigingen.

Dali presenteerde de nieuwe luidsprekerserie Mentor, en de Phantom luidsprekers. Ook werd meegedeeld dat de Dali Ikon binnenkort leverbaar wordt in de kleur zwart. NAD brengt een nieuwe serie componenten op de markt onder de naam Masters Series. Het gaat om high end apparatuur die toch relatief betaalbaar is. Daarover later meer.

Dali heeft veel naamsbekendheid opgebouwd in de budgetklasse met vooral de Concept en Ikon serie. In de hogere prijsklasse kent het publiek Dali vooral vanwege de Helicon en Megaline serie. Dali was op zoek naar een luidspreker die zowel qua prestatie als prijs tussen de huidige Ikon en Helicon paste. De zoektocht heeft geleid tot de ontwikkeling van de Mentor serie. De serie wordt het komende audio-seizoen, dat globaal loopt van september tot mei, geïntroduceerd en uitgebreid. In eerste instantie worden de Mentor 2 en Mentor 6 gelanceerd. Nr. 2 is een monitor luidspreker (ca. 1.900 euro per paar), nr. 6 een vloerstaander (ca. 2.900 euro per paar). Aanvullend wordt nog een nr. 1 monitor geprojecteerd (januari 2007, ca. 1.350 euro per paar), naast een nr. 5 en 8 (beide vloerstaanders, maart 2007, prijs nog onbekend). Afmetingen en prijs nemen toe in oplopend modelnummer. Voor de surroundliefhebber wordt de serie nog uitgebreid met een subwoofer Mentor SUB (januari 2007, prijs nog onbekend) en een center luidspreker Mentor Vokal (maart 2007, prijs nog onbekend). Last but not least wordt de Mentor serie uitgebreid met een achterluidspreker die geschikt is voor montage op een wand en die bedoeld is voor achter- en zijgeluid bij 5.1 en 7.1 configuraties (maart 2007, ook hiervan is nog geen prijs bekend).

De Mentor serie onderscheidt zich van vooral de huidige Ikon serie door betere drivers en een afwerking in echt houtfineer. De woofer van de Mentor is gemaakt van een hout/papier mengsel dat snelheid en stijfheid combineert. Het chassis, de ophanging van de conusluidspreker, is gemaakt van gegoten aluminium wat zorgt voor zeer weinig resonantie en een hoge stijfheid. De achterzijde van het chassis is zeer open waardoor er praktisch geen drukopbouw rond de spreekspoel kan plaatsvinden, en dat zorgt voor minder vervorming. Er wordt gebruik gemaakt van grote, overgedimensioneerde magneten, wat bijdraagt aan een afname van de vervorming en een zeer stabiel magnetisch veld garandeert.  Dit alles allemaal om de conus zo correct mogelijk op het geluidssignaal te laten bewegen. Naast deze verbeteringen heeft men de drivers zo kunnen aanpassen dat de kracht die de conus in beweging zet praktisch constant blijft wanneer de conus naar voren of naar achteren beweegt. Ook deze verbetering leidt tot minder vervorming en dus tot een beter geluid.

Voor de hoge tonen sectie wordt gebruik gemaakt van een hybride tweeter module, bestaande uit een 28 mm soft dome tweeter en een 17x45 mm magnetostaatdeel. Een hybride hoge tonen sectie wordt ook toegepast in de Ikon serie, maar de versie voor de Mentor is geheel nieuw ontwikkeld. Het betreft vooral het verfijnen van de module, waarbij men uiteraard gebruik heeft gemaakt van de kennis over de module van de Ikon. De behuizing is, net als bij de drivers, van gegoten aluminium en aan de achterzijde gesloten zodat lage en hoge tonen van elkaar gescheiden zijn. Minder vervorming, een lagere resonantiefrequentie en minder kleuring zijn het gevolg en deze eigenschappen zorgen voor een aanzienlijk beter geluid, aldus de fabrikant.

EDITORS' CHOICE